BiH dijaspora

Turković: Otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru prilika za unapređenje odnosa

banner

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozdravila je odluku Vlade Republike Srbije o davanju sagasnosti za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru, koji će, kako ocjenjuje, biti prilika za unapređenje odnosa dvije zemlje.

“Iskreno se nadamo da ovaj konzulat, kada bude zvanično otvoren, imati značajnu ulogu u jačanju naše ekonomske, kulturne, naučne, ali i saradnje u mnogim drugim oblastima”, istakla je Turković.

Tim povodom, Novi Pazar je posjetila i ambasador BiH u Srbiji Aida Smajić. U razgovoru s gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, istaknuto je da će otvaranje Generalnog konzulata biti još jedan korak ka jačim bilateralnim odnosima.

“Mislim da je to jedna dobra politička odluka Srbije i mi je iz BiH pozdravljamo. Nakon godinu i po dana kako je podnesen zahtjev za traženje saglasnosti, dobili smo tu saglasnost. Generalni konzulat će biti prilika da se odsnosi između dvije susjedne zemlje unaprjeđuju. Razgovarali smo šta ubuduće treba da uradi Novi Pazar kao opština u smislu saradnje s konzulatom i s BiH”, rekla je Smajić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je naveo kako smatra da će otvorenje konzulata učvrstiti most koji će povezivati i jačati privrednu, ekonomsku i kulturnu saradnju Bošnjaka u regiji.

“Ovo je prva posjeta ambasadora BiH Novom Pazaru i drugo diplomatsko predstavništvo koje će se otvoriti, pored Konzulata Republike Turske. Otvorenje ovog konzulata će doprinijeli povećanju dobrih odnosa između dvije države. Takođe će imati i veliki značaj i za građane”, istakao je Biševac.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić smatra da je to korak naprijed i kada je u pitanju Bosanski jezik, koji Bošnjaci u Sandžaku smatraju maternjim jezikom.

“BNV će biti logistika ovom konzulatu u smislu prostora, tehničke opremljenosti i nadam se da će se kancelarija vrlo brzo otvoriti”, rekla je Curić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izrazio je zahvalnost odobravanjem Republike Srbije da u Novom Pazaru bude otvoren Generalni konzulat BiH.

“Kada je u pitanju bošnjački narod, imaćemo saradnju, kako u okviru bošnjačkih nacionalnih vijeća, tako i u okviru bilateralne saradnje BiH i s drugim državama u kojima žive Bošnjaci. Ovo će unaprijediti naše ukupne, političke, ekonomske i kulturne odnose”, poručio je Džaferović.

Još uvijek nije poznat datum otvaranja konzulata, a naredni korak je sastanak Predsjedništva BiH koji bi trebao da donese konačnu odluku o imenovanju konzula, kao i prostoru gdje će se u Novom Pazaru nalaziti konzulat.

Fena

Related posts

Finska: Održani izuzetno posjećeni konzularni dani

Editor

Grupa ZAR: Iz Njemačke stižu u Bosnu da promovišu album “Srce kaže”

BHD Info Desk Administrator

Dan bošnjačke i bosanske slobode – 28. septembar

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment