Dopunske škole Izbor urednika

Naš zlatni matematičar: Ervin Macić donio zlato Bosni i Hercegovini

Deveti Europski matematički kup bio je i u znaku BiH. Zlatnim slovima u historiju takmičenja u oblasti matematike upisao se naš sugrađanin Ervin Macić.

Ovaj srednjoškolac, u juniorskoj diviziji među 257 učenika plasirao se na deveto mjesto što je donijelo zlato Bosni i Hercegovini. 

Ervin je već bio učesnik ovog prestižnog takmičenja. Prvi put nije bilo većeg uspjeha, u drugom pokušaju je osvojena treća nagrada dok se treći put domogao zlata, što ga je dovelo do najboljeg rezultata od svih takmičara iz naše države.

Naš zlatni matematičar bavi se uz matematiku i informatikom. Učenik je Druge gimnazije u Sarajevu i već se priprema za predstojeća takmičenja. Matematika u domu Macića nije samo u znaku Ervina, njegova majka proforica je matematike a posebna veza između Ervina i matematike počela je još u petom razredu OŠ „Mirsad Prnjavorac“, koju je pohađao.

O temi da li je matematika otkrivena ili je izumljena Ervin kaže: „iskreno vjerujem da je otkrivena. Vjerujem u Boga i vidi se koliko je to savršeno ukomponovano.“

Ervinu čestitamo na osvojenom zlatu i želimo mu mnogo uspjeha na predstojećim takmičenjima.

Bravo Ervine, ponos si Vogošće i svoje države!

RTV Vogošća

Related posts

Mladi naučnik Ibrahim Muzaferija jedini iz BiH predstavio svoj rad na prestižnoj konferenciji o upravljanju podacima i umjetnoj inteligenciji

Urednik BiH Info Desk

On line seminar o stručnom usavršavanju učitelja u dopunskim školama na bosanskom jeziku

BHD Info Desk Administrator

Njemačka: Devet godina od osnivanja Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment