Zdravlje

Covid pasoši: Evropska komisija predložila uvođenje zelenog certifikata za putovanja unutar EU

Evropska komisija danas je predložila uvođenje digitalne zelene potvrde kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19. Države članice, pored onih odobrenih u EU, mogu odlučiti prihvatiti i druga cjepiva, objavljeno je u Briselu.

Potvrda će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela COVID-19.

Dokument će biti besplatno dostupan u digitalnom ili papirnatom obliku, na službenom jeziku ili službenim jezicima države članice izdavateljice i na engleskom jeziku. Sadržavat će QR kod kako bi se zajamčile sigurnost i vjerodostojnost.

Komisija će uspostaviti pristupnik i osigurati da se sve potvrde mogu provjeravati diljem EU-a i da se državama članicama pruži tehnička podrška. Države članice i dalje su odgovorne za odlučivanje o tome koja se javnozdravstvena ograničenja za putnike mogu ukinuti, no ona će se morati na isti način primjenjivati na putnike nositelje digitalne zelene potvrde.

Kako bi prijedlog bio spreman prije ljeta, potrebno je da ga Europski parlament i Vijeće brzo donesu.

Digitalna zelena potvrda bit će valjana u svim državama članicama EU-a, a moći će je koristiti i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Digitalna zelena potvrda trebala bi se izdati građanima EU-a i članovima njihovih obitelji, bez obzira na njihovo državljanstvo. Trebala bi se izdati i državljanima trećih zemalja koji borave u EU-u i posjetiteljima koji imaju pravo putovati u druge države članice.

Sistem digitalnih zelenih potvrda privremena je mjera. Obustavit će se nakon što Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasi kraj izvanredne javnozdravstvene opasnosti uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.

BHDINFODESK

Related posts

Dr. sc. Ivan Đikić: Deset savjeta kako se pripremiti za korona-jesen

BHD Info Desk Administrator

HRVATSKA PAMET IZUMILA: U kliničko testiranje lijeka protiv karcinoma pluća bit će uključeni i bolesnici iz zagrebačkog Jordanovca

“Krdo imunitet”: Švedska se u borbi sa koronavirusom ponašala previše komotno

Editor

Leave a Comment