Kultura

Muamer Mušo Avdić/Danska: Čovjek predodređen za velika djela

U danskoj dijaspori pojavio se veliki broj poslanika pisane riječi. Neki od njih već godinama stvaraju djela koja se čitaju ili će se čitati kada nove generacije shvate bogatstvo bosanskog jezika i onoga što je napisano tim jezikom.

Naši ljudi najčešće se okreću poeziji koja omogućava ispoljavanje najtananijih ljudskih osjećanja. Drugi pišu priče, novele ili romane. To je dobro jer se time obogaćuje i održava naš Bosanski jezik.

Mediha Omerović Smajlović, Dino Čopelj, Elmedin Jamaković, Denis Dželić i Vezuv Bašić već su stekli ugled korektnih poslanika pisane riječi.

Na ovom mjestu želim istaći jednog od najboljih, barem prema priznanjima koja dobija. To je Muamer Mušo Avdić koji ne samo da je poeta nego je i Čovjek i Humanista. Ove dvije riječi nisu napisane pogrešno velikim slovom nego sa željom da osim poetske vrijednosti istaknem i neke druge vrijednosti našeg Muše, kako ga već mnogi oslovljavaju.

Ovih dana stiglo mu je nekoliko vrijednih priznanja. Diploma za osvojeno drugo mjesto u takmičenju osmomartovske pjesme koju mu je dodijelilo Udruženje bosanskohercegovačkih pisaca Danske. Pored toga na njegovu adresu stigla je Bronzana plaketa „Musa Ćazim Ćatić“ koju mu je dodijelilo istoimeno kulturno udruženje iz Odžaka. I tu nije kraj.

Direktnim ulaskom u polufinale takmičenja Mili Dueli 2020 – Online balkanski kontekst poezije Mušo je ostvario veoma veliki uspjeh. Vjerujemo da će ići sve dalje. Za one koji ne znaju Mili Dueli su u ovom takmičenju okupili 739 autora iz 52 dvije zemlje širom svijeta.

Mušo je dobitnik i mnogih drugih priznanja za svoje književno stvaralaštvo.

Na kraju želim pojasniti riječi čovjek i humaniste napisane velikim slovima u ovom tekstu. Muamer Mušo Avdić je svoju knjigu poezije „Sunce pod nogama“ veoma brzo rasprodao, a sav prihod od knjige usmjerio je u humanitarne svrhe. Osim toga učestvuje u svim humanitarnim akcijama koje pokreću naša udruženja u Danskoj.

A.M. / BH Glas

Related posts

DENIS MARTINOVIĆ, BLAGOST PROFESORA PSIHOLOGIJE

Urednik BiH Info Desk

Bosanska halva zamirisala Mekkom

Editor

Jedan od imama je i Sejad Mekić iz BiH: Džamija u Cambridgeu prva eco friendly u Evropi

Editor

Leave a Comment