Moj stav Pogledi

Božidar Proročić sa Cetinja: Negiranje genocida u Srebrenici, nastavak politike fašizma

banner

 Genocid ta monstoruzna riječ koja se često pominje na EX-YU prostorima a koja je iza sebe ostavila više od osam hiljada žrtvava (Bošnjaka) u Srebrenici ali ne samo u njoj već i na mnogobrojnim drugim stratištima BiH. Da je kojim slučajem Rafael Lemkin živ (idejni tvorac riječi genocid i istraživač istih ) osjećao bi se poraženo da je politika Holokausta nastavljana na kraju XX vijeka a negiranje genocida i Holokausta se nastavlja i danas u XXI vijeku. Čuvanje istine od onih koji je negiraju i borba za pravdu za  sve žrtve srebreničkog genocida najbolji je način da spriječimo da se ponove genocidi. Vladimir Leposavić aktuelni ministar pravde manjinskih i ljudskih prava u Vladi premijera Zdravka Krivokapića tokom ministarskog sata u Skupštini 26. marta, odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića iz Demokratske partije socijalista (DPS) da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid.  izjavio je sljedeće: ,, Uopšte ne mogu da priznam ili ne priznam događaj o kojem nemam saznanje. Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

Ti prelomni i bolni trenuci novije istorije Bošnjaka koji su prije 26 godina u Srebrenici pogubljeni na najbrutalnji način, uz sve presude međunarodnih sudova u Hagu zajedno sa više od 700 godina zatvorskih kazni kristalno jasno nam govore sve o ovom zločinu. Ipak, mnogi političari i dalje negiraju ovu istinu, produbljujući tako patnje preživjelih i ugrožavajući mir stvarajući nove podjele u ionako uzavreloj političkoj sceni ,,apostolske vlade” u Crnoj Gori. Ministre Leposaviću (ne) dovoljno ste obrazovani da ne smijete negirati istorijske činjenice a one nam govore sljedeće: Genocid u Srebrenici je odnio živote više od 8.000 ljudskih bića, uglavnom bošnjačkih muškaraca i dječaka, i raselio 30.000 ljudi. Izvelli su ga Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog političkokog ali i vojnog zločinca Radovana Karadžića i Ratka Mladića uz saučesništvo oficira i pasivne međunarodne zajednice koja njikada sa sebe neće skinuti ljagu saučesnika u ovom zločinu . Umjesto da taj zločin prepoznaju kao jedno od najokrutnijih poglavlja u savremenoj istoriji Evrope i rade na pomirenju, mnogi političari vaše ,,apostolske vlade”  u Crnoj Gori ali i vaši ,,eksponenti” u Bosni i Hercegovini, Srbiji podstiču plamen nacional-šovinizma sijući i podstičući sjeme razdora i mržnje. Gospodine Leposaviću ako je u vama svojstvenoj vašoj ličnoj (ideologiji, nacionalizam-šovinizam-fašizam) siguran sam da niste čitali Umberta Eka koji to lijepo u svom eseju o fašizmu piše: ,, U korijenima fašističke psihologije leži opsesija zavjerom, ili još bolje, međunarodnom zavjerom. Ali zavjera mora takođe doći iznutra. Fašističke vlade osuđene su na to da gube ratove jer su nesposobne da ispravno procijene neprijatelja. U fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe. Zbog toga, pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem.”

 Lijepo je to Umberto Eko objasnio u mnogim tezama u tom eseju a ovo je samo jedna od njih. Vaše negiranje genocida može samo da podstakne neke ,,nove” ultranacionaliste da ih vaš lični stav ,,nadahne” i dovede do ,,ideja” o novim zločinima. Negiranjem genocida se ponižavaju i spuštaju na najniži pijedastal ličnog i moralnog dostojanstva preživjele žrtve ostavljajući ih bez priznanja pravde koja je im po svim osonovama pripada. Negiranje genocida (njegova dehumanizacija) sprječava borbu protiv osude za zločine i umjesto u pomirenje vi nas vodite u još dublje podjele. Gospodine Leposaviću mnogobrojni (međunarodni) izvještaji govore u prilog tome da se politika negiranja genoicida u Srebrenici nastavlja a takva retorika je veoma opasna. Umberto Eko gospodine Leposaviću lijepo objašnjava: ,,Uostalom, razlike u mišljenju znak su raznolikosti. Fašizam raste i traži podršku tako što izrabljuje i naoštrava prirodni strah od različitog. Prvi apel jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta usmjeren je protiv ,,došljaka.” Tako je fašizam po definiciji rasistički.” 

 Prestavljate ,,apostolske vladu”  pokažite svu svoju ,,dobru volju” uključite se u borbu protiv negiranja genocida u Srebrenici. Dajte vaš doprinos tome. Vjernik ste čovjek no ne zaboravite da je i anđeo Mihailo zapovjednik nebeske vojske izbacio anđela ,,Satanila” jer tanka je linija kod ,,svetaca” između dobra i zla. Evropa često ćuti na mnogobrojne negatore genocida i počinioce ratnih zločina. Na taj način ionako krhka i labilna pravda se urušava nad porodicama koje su izgubile najmilije ali i nad državama sa Zapadnog Balkana koje ,,prećutkuju” ove surove stranice istorije savremenog društva. Negiranjem se pojačava podrška neonacističkim političkim ideologijama koje pokušavaju da ,,ožive” i da opet razjape svoje ,,ralje” fašizma. Gospodine Leposaviću sjetite se svih majki Srebrenice koje su izgubile svoje sinove, sjetite se njihovih prolivenih suza izgubljene mladosti i proklestva za sve počinioce. Umjesto negiranja sve žrtve Srebrenice su zaslužile ,, Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.” A vi kao ministar pravde trebali bi da ste najveći borac (a vi ste največi negator) pogubne politike ratova etničkih čišćenja i genocida za vas ne postoji nijedna druga istina osim vaše lične istine. Uz implementaciju neophodnih zakona koji bi zabranili  negiranje genocida i kroz sistem obrazovanja za sve mlađe generacije trebala bi biti napisana puna istina o ovom genocidu. Kao neko ko stoji na čelu misnistarastva pravde vi imate najveću dužnost ali i obavezu sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova i sjenki prošlosti, čiji su putevi obilježeni krvavim tragovima. 

I za sam kraj ministre Leposaviću valjda izvučete neke pouke iu ovog autorskog teksta vi koji ste proučavali oblast međunaridnih ljudskih prava ili ste ih možda proučavali samo iz (srpske perpektive) Monika Hanson-Grin autorka koja je sastavljala izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici za 2020 godinu lijepo je zapisala: „Ne možemo iskorijeniti negatore genocida, ali ih možemo razotkriti, diskreditovati, podsmjevati im se i sramotiti ih sve dok se njihov trijumfalizam ne pretvori u stid i dok se ne povuku.”

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista (autor knjiga o genocidu u Ukrajini i Poljskoj)

Cetinje  3.04. 2021 godine.

Related posts

Denis Švrakić: Tramp je poražen no valja reći da trampizam nije!

BHD Info Desk Administrator

Anketa banjalučke Agencije “Prime Communications” : Bosna i Hercegovina je moja država kaže73,6 ispitanih građana

Urednik BiH Info Desk

Koalicioni sporazum SDA i SNSD-a u Srebrenici: Mladen Grujičić evoluira iz „četnika“ u načelnika

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment