BiH

Sarajevo: Tužioci Tužilaštva KS ušli na KCUS

banner

Tužioci Tužilaštva KS u poslijepodnevnim satima ušli su u prostorije Kliničkog centra UNSA, a nakon što je to tužilaštvo formiralo predmet zbog sadržaja pisama koji su se pojavili u medijima tokom vikenda. Fotoreporter Patrije zabilježio je dolazak tužilaca i istražitelja na KCUS. 

Danas je zvanično potvrđeno da je prvo pismo koje je objavljeno lažno, a da je drugo koje je jasno naznačeno kome je upućeno autentično što je danas potvrdila i doktorica Lejla Vidović tokom press konferencije i da je ona jedan od potpisnika. 

U tom pismu zatraženi su bolji uslovi rada, a upozoreno je i da se respiratori ACM 812 A ne mogu koristiti za Covid pacijente za “specifično respiratorno patološko stanje”, već da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti potrebne parametre kada je riječ o pacijentima u intenzivnoj njezi. 

Menadžment KCUS-a odbio je da povuče iz upotrebe te respiratore navodeći da su oni verificirani i za intenzivnu njegu, dok je ranije direktor VERLAB-a Almir Badnjević istakao kako nisu za intenzivnu njegu. 

Danas je održan i sastanak glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić koje su dogovorili razmjenu informacija s obzirom da Tužilaštvo BiH vodi istragu u aferi “Respiratori”. 

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, na temelju medijskih objava, sukladno svojoj nadležnosti, formiralo je predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Na sastanku je dogovoreno da će Tužiteljstvo BiH i Tužiteljstvo KS, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19.​

Izvor: Tužioci Tužilaštva KS ušli na KCUS (nap.ba)

! / Potvrđeno: I SIPA je ušla u KCUS, poznato po čijoj naredbi postupaju

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalaze se i policijski službenici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

“Policijski službenici SIPA-e nalaze se u KCUS-u, gdje postupaju po usmenoj naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo”, kazao nam je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Kako smo već javili, tužioci Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu, na čelu sa Seadom Kreštalicom, ušli su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

“U ovoj fazi ne možemo govoriti o detaljima”, kratko nam je ranije kazala Azra Bavčić, glasnogovornica ovog tužilaštva.

Tužioci su u KCUS stigli – njihov dolazak je zabilježio i fotoreporter portala Radiosarajevo.ba – nakon što je danas odlučeno da će Tužilaštvo KS preuzeti istragu o navodima koji su se u javnosti pojavili proteklih dana o stanju u ovoj bolnici, posebno o liječenju teških COVID pacijenata i respiratorima.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je, na temelju medijskih natpisa, formiralo predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivosti respiratora u liječenju pacijenata, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. COVID odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Tužilaštvo KS će sarađivati s državnim Tužilaštvom, koje također ima predmet o respiratorima ACM 812A, tzv. “malina respiratorima”.
Dogovoreno je da će Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.
Podsjetimo, ovog vikenda u medijima su se pojavila dva pisma o neupotrebljivosti ovih respiratora za liječenje COVID pacijenata.
Potpisnici oba pisma, kako se tvrdilo, jesu anesteziolozi s KCUS-a, no samo je za drugo pismo potvrđena autentičnost. 

Source: ! /Potvrđeno: I SIPA je ušla u KCUS, poznato po čijoj naredbi postupaju / Radio Sarajevo

Related posts

Nebojša Vukanović: Debakl režima u Banjaluci

Editor

Sir Stuart Peach kod Cikotića, sastanku prisustvovali direktori SIPA-e, DKPT-a i OSA-e

BHD Info Desk Administrator

Grad Tuzla dostojanstveno obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Copo Sejo

Leave a Comment