Sport

Zijad Švrakić: Naša dijaspora nepresušan izvor fudbalskih talenata

Jubilarni deseti po redu Balkan Soccer Camp bit će održan od 17. do 20. juna 2021. u Louisville – Kentucky. Kao i svaki put do sada organizator kampa US Soccer Education iz Denvera se potrudio i obezbjedio izvanredne uslove za održavanje ove prestižne sportske manifestacije. Rezervisani su perfektni sportski tereni: (Louisville Champions Park,2050 River Rd, Louisville 40206) koji će pružiti maksimalne uslove učesnicima.

Louisville Champions Park/ Foto: M.A.

Ovaj put specijalni gost kampa je bivši legendarni fudbaler i trener FK Sarajevo Zijad Švrakić koji je će na terenu direktno prenositi svoje bogato trenersko iskustvo mladim talentima. Pored njega stručni tim US Soccer Education, činit će uhodana ekipa trenera Erick French, Slobodan Čobo Janjuš, Murat Alibašić, Fahrudin Šehić, Semjon Milošević i Omer Hadžić.

Zijad Švrakić je prošao kompletnu omladinsku školu FK Sarajevo. Prvi profesionalni ugovor s koševskim timom potpisao je 1979. godine te je ubrzo naslijedio dres s brojem sedam od legendarnog Safeta Sušića. Bio je član druge generacije bordo tima koja je osvojila titulu prvaka u jugoslavenskoj ligi 1985. godine. Nakon odlaska s Koševa igrao je u Turskoj. Nastupao je za Adana Demirspor, Galatasaray, Ankaragücü i Karşıyaki. Uspješnu igračku karijeru završio je na Malti, gdje je nosio dres Rabat Ajaxa. Upisao je i nekoliko nastupa u dresu reprezentacije bivše Jugoslavije. Stariji navijači pamte ga kao igrača koji je jednim potezom mogao riješiti meč. Potom je uplovio u trenerske vode. Radio je na Malti, u Kuvajtu, u Omanu da bi u sezoni 2017/2018. bio trener u FK Sarajevo. Na BALKAN SOCCER CAMPU Zijadovo će iskustvo itekako doći do izražaja i zasigurno svi učesnici će imati veliki benefit od njega i njegovih kolega iz stručnog štaba kampa. U razgovoru za BHDINFODESK, Švrakić je pojasnio kakva su njegova ocekivanja od kampa:

“Radujem se učešću na „Balkan Soccer Camp Louisville“ gdje ću se po prvi puta upoznati s radom američkih akademija i škola fudbala kako bih našoj djeci s one strane Atlantika prenio svoja fudbalska znanja koja sam decenijama sticao tokom uspješne igračke a kasnije i trenerske karijere. Već sam imao priliku učestvovati na kampu u režiji istog organizatora u Vogošći gdje sam zaista uživao u radu s našom talentovanom djecom, uvjerio se da među njima ima mnogo kvalitetnih igrača kojima, uz veliki rad i trud, predstoje uspješne fudbalske karijere. Činjenica da su neki igrači s kojima sam imao priliku sarađivati u Vogošći u međuvremenu postali i reprezentativci naše zemlje dovoljan je dokaz da je naša dijaspora nepresušan izvor fudbalskih talenata koje samo treba prepoznati i izbrusiti. Ovim putem bih se zahvalio mom velikom prijatelju Muratu Alibašiću i njegovom cijenjenom saradniku Ericku Frenchu na pozivu te sam uvjeren da ćemo svi skupa realizovati uspješan fudbalski kamp na kojem ćemo marljivo i predano raditi, družiti se i uživati. Na kampu će se raditi sa svim uzrastima, tako da se na njega mogu prijaviti dječaci i djevojčice (U/9/15) te fudbaleri i fudbalerke svih starosnih grupa (U/15/21/+). Sudionici kampa će imati šansu da prođu kroz kompletan proces opće sportske i vrhunske nogometne edukacije. Učesnici kampa, bit će skenirani formalnim parametrima tokom probnih utakmica i treninga, sve po metodama koje se primjenjuju u radu svih modernih fudbalskih klubova. Do skorog viđenja!”

Inače, kao i do sada prioritet kampa bit će pronalazak novih Zmajeve i talentovanih igrača koji zadovoljavaju kriterijume modernog fudbala i koji su sposobni da se uključe u selektivne procese fudbalskih timova i omladinskih akademija u Evropi. Stoga je upućen zvanični poziv Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine da na kamp pošalje stručnjaka iz svojh redova, kako bi na licu mjesta moga vidjeti da li među učenicima ima potencijlnih mladih Zmajeva. Da kampovi USSE imaju svoju svrhu pokazuje činjenica da je zahvaljujući njima preko trideset talentovanih bosanskohercegovačkih fudbalera iz Amerike već obuklo dres neke od omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine. Pored toga , u Louisville na BALKAN SOCCER CAMP-u će prisustvovati i veći broj fudbalskih skauta iz Evrope i Amerike.

Do sada se za kamp prijavilo 70 mladih fudbalera bosanskohercegovačkih korijena, oni koji to još nisu stigli uraditi, zvaničnu prijavu za učešće na kampu mogu izvršiti na web stranici US Soccer Education http://ussoccereducation.com/.

Pripremio: Namik Alimajstorović / BHDINFODESK

USSE

Related posts

Jusuf Nurkić sinoć uspješno operisan

Urednik BiH Info Desk

Rukometni savez BiH zatražio odgodu utakmica BiH s Njemačkom i Austrijom

Editor

Dizeldorf: Erko Jun protiv Poljaka Damiana Olszewskog

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment