BiH dijaspora

U pulskom Circolu predstavljena knjiga „Monografija Bošnjaka Istre“

banner

BORIS MILETIĆ: SLOBODA, RAZLIČITOST I TOLERANCIJA TEMELJNE SU VRIJEDNOSTI MULTIKULTURALNE ISTRE


Gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci sudjelovali su u subotu, 17. travnja 2021. godine na predstavljanju knjige „Monografija Bošnjaka Istre“ koju je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije.

Drago mi je  što ste monografiju uspjeli objaviti u vrijeme svetog mjeseca Ramazana i ramazanskog posta jer su upravo međuljudski odnosi jedna od vrijednosti koje se njime promiču. Kada se nalazim u društvu nacionalnih manjina uvijek se osjećam ugodno i dobrodošlo. Večeras se s vama osjećam kao među prijateljima. U ime Grada Pule i svoje osobno ime želim vam se zahvaliti na vašem doprinosu u izgradnji tolerantne i multikulturalne Istre. Prihvatili ste naš, istarski način života i naše vrijednosti, a sačuvali ste i njegujete svoju bogatu kulturu i običaje“, rekao je okupljenima na prezentaciji knjige gradonačelnik Boris Miletić.

Obraćajući se okupljenima, Miletić je dodao da su Bošnjaci u Istri radišni, marljivi i dobri ljudi koji su sačuvali svoju otvorenost, srdačnost i pristupačnost te kako svojim osobinama obogaćuju naše društvo.

„Mi u Istri ne toleriramo različitosti, nego ih slavimo! To je od prvog dana naše jasno opredjeljenje, naša odluka zbog koje je Istra postala mala civilizacijska oaza na koju svi skupa možemo biti ponosni! Tu našu posebnost znat ćemo zaštiti, kao što smo to činili i svih ovih godina. Na žalost, živimo u vremenima u kojima primitivizam, radikalizam i isključivost predstavljaju veliku prijetnju suživotu različitih naroda i kultura. Ali neka nam to bude poticaj i motiv da se još jače borimo za ovo što imamo u našoj krasnoj zemlji Istri. Neka nam to bude poticaj da nikad ne pokleknemo u našoj borbi za mir, suživot i međusobno uvažavanje“, poručio je gradonačelnik Miletić.

U ime nakladnika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije predsjednik Muhamed Muratagić tom je prigodom rekao kako je Monografija Bošnjaka Istre vrijedno djelo za Bošnjake Istarske županije kao i za lokalnu i regionalnu zajednicu.

„U njoj je realno prikazan život Bošnjaka sa svim tradicionalnim vrijednostima, nacionalnim, kulturnim, jezičnim, vjerskim i političkim identitetom, koje se prožimaju i nadopunjuju s tradicionalnim vrijednostima u kojoj žive i djeluju Bošnjaci te pokazuje da smo se dobro i kvalitetno integrirali i uklopili u istarski društveni život. Ovo je naš doprinos i pečat na istinski multikulturalni život u Istri. Želimo zajedno s našim prijateljima graditi još bolju budućnost u kojoj su Bošnjaci dio predivnog mozaika naše prelijepe Istre“, naglasio je Muratagić.

Monografija Bošnjaka Istre, autora Mehmeda Džekića, tiskana je u 700 primjeraka uz pomoć lokalne zajednice, donacijama općina, gradova i Istarske županije, Odjela za talijansku i ostale nacionalne manjine IŽ, sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH, donacijama bošnjačkih udruga i Vijeća, mnogobrojnih poduzetnika i pojedinaca.

(rex) U pulskom Circolu predstavljena knjiga „Monografija Bošnjaka Istre“ | Regional Express – online magazin

Related posts

Göteborg: Bh. savez mladih u Švedskoj obilježava četvrt vijeka rada

Editor

Mirsad Ramić se vratio se iz Švicarske u Prijedor, osnovao firmu – sada zapošljava 60 radnika

Proglašeni pobjednici 4. Internacionalnog Bosnia and Herzegovina Looks Around Festivala Bottrop

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment