Zanimljivosti

Sve jajačke bebe Općina daruje novčanim poklonom

Sve jajačke bebe Općina Jajce daruje novčanim poklonom. Ovaj značajan projekat Općina Jajce implementira već šestu godinu i izdvaja sredstva za svaku novorođenu bebu. Sigurni smo da se sa ovakvim projektom ne može pohvaliti baš mnogo sredina u našoj zemlji.

Jednokratna novčana naknada odnosi se, bez izuzetka, na sve novorođene bebe čija majka ima prebivalište na području Jajca, a Općina Jajce je, kroz ovu aktivnost, obradovala roditelje darujući 878 novorođenčadi.

U svrhu podrške novorođenim bebama, Općina Jajce je, iz Općinskog proračuna, kao jednokratna pomoć porodiljama, izdvojila ukupno 469.700,00 KM. Do kraja 2019. godine novčani dar za svaku novorođenu bebu iznosio je 500,00 KM, a od 2020. godine, ova stimulacija za višečlane obitelji je uvećana, pa tako prvo dijete Općina Jajce daruje sa 500,00 KM, drugo sa 700,00 KM, a treće i svako naredno sa po 1.000,00 KM.

Aktivnost darivanja novorođenih beba nastavljena je i u 2021. godini, a u prva tri mjeseca ove godina rođeno je 39 jajačkih dječaka i djevojčica.

D.D.

Related posts

Evropska unija kreće u borbu protiv “fake news”

BBC: Istorija nasilja na Capitol Hillu

BHD Info Desk Administrator

Slika obišla svijet: Kućica na rijeci Drini

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment