Moj stav

Dragan Čović: Bošnjaci ako žele očuvati BiH, onda je vrijeme za dogovore

banner

Bošnjaci ako žele očuvati BiH kako ne bi doživjela sudbinu bivših zajednica, onda je vrijeme za dogovore, a Hrvati su partneri sa kojima se može razgovarati u BiH, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istakao da je uvjeren da će bošnjačka strana učiniti da se Federacija BiH transformiše kao dominantno entitet Bošnjaka u vrlo praktičnom smislu.

“Biće nam svima lakše kada prihvatimo formulu ravnopravnosti triju naroda”, rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH, i dodao da je bošnjačka strana svjesna opasnosti poteza koje povlači.

Čović je poručio da BiH ima svoju budućnost i da njegov optimizam nije presušio, ali uz uvažavanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čović je rekao da HDZ traži izmjene o načinu biranja Doma naroda i Predsjedništva BiH kroz legitimno predstavljanje.

“To možemo riješiti tako da izmijenimo Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava ako bi izmjene išle u tom smjeru”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je najavio da će poslije vaskršnjih praznika biti održani sastanci, kojima bi se, uz zvaničnike SAD i EU, pridružili predstavnici međunarodnih organizacija koje mogu pravno pomoći.

“Očekujem da je realno tokom maja usaglasiti ono što je moguće. Naš stav je jasan. Tražimo otklanjanje svih oblika diskriminacije”, poručio je Čović.

Srna

Related posts

Da li Vam je ovo nešto poznato???

BOŠNJAČKA GROBLJA SLONOVA

Predizborna korona

Urednik BiH Info Desk

1 comment

mo-star 30/04/2021 at 19:07

Ne znam zašto ovi samozvani nacionalni lideri imaju potrebu da se obraćaju cijelim narodima. Ne pregovaraš ti Dragane sa Bošnjacima, nego sa svojim političkim partnerima iz SDA. Bošnjacima BiH treba isto koliko i Srbima i Hrvatima. Zar zaista misliš da bi ti u nekoj drugoj državi bilo bolje. Samo u ovoj imaš apsolutnu vlast bez ikakve odgovornosti.

Reply

Leave a Comment