BiH dijaspora

Dr Benjamina Karić, za bh. dijasporu: GRADONAČELNICA PUNA DINAMIKE I OPTIMIZMA

U ekskluzivnom razgovoru putem Zoom platforme za Bosnian Community Council NSW iz Sydneya, Australia, što je indirektno za bh dijaaporu, nedavno imenovana gradionačlnica Sarajeva Dr Benjanmina Karić, je pobudila veliku pažnju, a reakcije glealaca na fb uživo su sve odreda pozitivne i doživljavaju se kao nešto što može obradovati i gradjane Sarajeva, ali i one kojima je stalo do dobrog imidža glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U predastavljanju cijenjene gošće se da zaključiti da je riječ o vrlo obrazovanoj osobi, punoj elana i energije, kosmopoliti, osobi koja u svemu vidi gradjane kao krajnji cilj u smislu demokratskih vrijednosti, osobi koja je odmah najavila borbu protiv kriminala, korupcije i nepotizma, osoi koja za sebe kaže da je gradonačelnica svim gradjanima Sarajeva, osobi koja je u vlo kratkom vremenu ostvarila kontakte sa najznačajnijim amabasadorima iz svijeta u Sarajevu, kontakte sa načelnicima sarajevskih opština, sa predstavnicima vlasti iz sarajevskog kantona, koja je posjetila stratišta Jasenovac i Srebrenicu, jer kaže da gradjani Sarajeva saosjećaju sa žrtvama i u posljednjem svjetskom ratu ali i sa žrtvama agresije na BiH 1992-1995.

Gradonačelnica je progovorila i o Armiji RBiH, kao jedinoj regularnoj vojnoj snazi koja je branila i odbranila državni suverenitet, te ne zalužuje ni najmanju mrlju, pa otuda  ima rješenje  za Kazane, koje treba dostojno obilježiti, kao mjesto stradanja sarajevskih Srba.

Čvrsto je poručila da dok je ona gradonačelnica neće biti skinuta ploča u sarajevskoj Vijećnici na kojoj je jasno označen agresor i žrtva agresora.

U razgovoru smo saznali da nema zakona o glavnom gradu, što znači da će se i to pitanje uskoro naći na agendi vrlo agilne gradonačlnice Benjamine Karić . Susrela se sa predstavnicima Srpskog Gradjanskog Vijeća, Hrvatskog Nacionalnog Vijeća i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, kao temelju za buduću saradnju. Dokazala je i da j borac za sarajevski eko ambijent, grad zelenila i cvijeća, pa je prije nekoliko dana zasadila drvo mira.

Kao druga žena u istoriji sarajevskih gradonačelnika, u promotivnom razgovoru Sarajevo vidi kao kosmopolitski, evopski, slobodarski i olimpijski grad i za njega traži adekvatno mjesto koje zaslužuje, pa će u cilju boljeg povezivanja uskoro poslati pismo svim olimpijskim gradovima svijeta. Otkrila nam je još jedan bitan priojekat – formiranje klubova prijatelja Sarajeva širom svijeta, nešto što treba da doprinese dodatnoj popularnosti grada Sarajeva kao otvorenog grada, simbola višedecenijskog i višestoljetnog suživota, što je davno u praksi potvrdjeno.

Nadležna komisija pri Gradskom vijeću već radi na osmišljavanju spomenika Britancu Grahamu Bamfordu, koji se spalio u Londonu prije 26 godina, pozivajući svjetsku javnost da spriječi masovna agresorska ubijanja u Bosni i Hercegovini 90-tih godina.

Sa sydneyske strane je pokrenuta inicijativa da se dva olimpijska grada bratime , Sydney i Sarajevo što je gradonačelnica podržala, jer za tako nešto ima puno razloga.

Razgovor pun srdačnosti  i dinamike je protekao u izezetnoj atmosferi , koji na kraju morao bit ii malo skracen zbog obaveza nase sagovornice,  veoma obaceva porukama zajednistva i buducnosti kako za same gradjane Sarajeva tako i za sve pozitivne, otvorene i dobronamijerne bosance i hercegovce bez obzira gdje se nalaze. 

Važno je da se kaže da je ovo bio 38. Razgovor s povodom koga realizuje Bosnian Community Council NSW/Vijeće bosanske zajednice Novog Južnog Welsa u Sydneyu, Australija, čija je Zoom platforma dobila interkontinntalne dimenzije, te tako postala najautentičnija veza domovine i njene dijaspore. Do sada su u ovim razgovorima, na ravnopravnoj osnovi  i s ciljem boljeg povezivanja sa maticom – Bosnom i Hercegovinom  učestvovali brojni gosti iz sfere nauke, politike, bankarstva, ekonomije, sporta, novinarstva, spisateljstva, kulture i religije,  Nedavni ragovor sa članom Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, povodom Dana Armije RBiH,  po broju pregleda nadmašuje 52 hiljade osoba (“organic”), što je samo potvrda onoga što je rečeno o ovom sydneyskom informaativnom projektu.

Stečena je vrlo respektabilna popularnost, što ćemo na fb stranici uskoro prikazati kroz analizu jednogodišnjieg rada i postignutog uspjeh, kako smo već rekli, s ciljem da se jedinstveno djeluje u smislu boljeg raumijevanja svega onoga što se odvija u Bosni i Hercegovini. 

Sve ove razgovore  gledajte na linku:https://www.youtube.com/channel/UC8bkR8oOf0UYwIZkc23O-Hw . Ne zaboravite kliknuti na subscribe.

Fahir Zecevic                                                                                              

Glasnogovrnik 

Bosnian Community Council                                                                                      

NSW Australia                                                          

Related posts

Sanja Čulina-Okić: Amerika mi je mnogo dala i mnogo pomogla, ali Sarajevo je moj grad

Na zahtjev (IGK) Twitter i Google uklanjat će sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici

Editor

Od sutra ukinuta samoizolacija za državljane BiH koji ulaze u domovinu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment