Moj stav

Valentin Inzko podnio izještaj Vijeću sigurnosti UN-a: Lideri RS-a fokusirali svoje napade na državu BiH

banner

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavo novi, 59. izvještaj o situaciji u našoj zemlji, za period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

Nakon što je Inzko iznio svoje izlaganje, započela je rasprava u kojoj učestvuju predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti.

Inzko je istaknuo tešku epidemiološku situaciju s mnogo zaraženih i smrtnih slučajeva. Ukazao je i na poteškoće u nabavci vakcina protiv korone, ali i ozbiljnu disfunkcionalnost u zemlji.

Ukazao je i na to da su vlasti Republike Srpske usmjerene na ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR), vraćanja nadležnosti s državnog nivoa na nivo entiteta i negativnih priča o teritorijalnom integritetu i suverentitetu BiH. Visoki predstavnik je upozorio i na poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, o čemu je, kaže, i ranije izvještavao Vijeće sigurnosti BiH.

Spominjanje “mirnog razlaza”, istovremeno pozivajući na povlačenje međunarodnog vojnog prisustva u zemlji, može se protumačiti samo kao prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje, kako su to shvatili mnogi građani, naveo je.

“Moram ponoviti da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) dosljedno potvrđivao svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Neće biti precrtavanja mape BiH”, naglasio je Inzko.

Dalje kaže da dok su lideri RS-a fokusirali svoje napade na GFAP i državu BiH, Federacija je i dalje jedva funkcionirala.

“Novi saziv Vlade Federacije još uvijek nije imenovan, dvije i po godine od Općih izbora u oktobru 2018. godine, što je nezamislivo u demokratskoj državi zasnovanoj na vladavini zakona, na slobodnim i poštenim izborima”, poručio je.

Visoki predstavnik u BiH je poručio da na državnom nivou vlada potpuna stagnacija, o čemu svjedoči i loš zakonodavni učinak Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH. Inzko je istakao da se vlasti u BiH moraju usredotočiti na potpuno poštivanje zakona ili na drugi način riskirati poticanje daljnjeg povratka reformi donesenih za provedbu sporazuma.

“Moj ured u potpunosti podržava težnje BiH ka integraciji u Evropsku uniju, što se ogleda u odlukama koje su usvojile institucije BiH. Konkretno, nastavljam poticati vlasti u BiH da postignu napredak u pet ciljeva i dva uslova (5+2) neophodna za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, što nužno podrazumijeva potpuno poštivanje sporazuma”, poručuje.

BHDINFODESK

Related posts

SIRIJA – šta se dešava tamo i zašto je došlo do ovog sukoba? — Pročitajte zaista vrijedi : Ovaj tekst je objavljen 10.03.2014. nije izgubio na aktuelnosti odnosno objasnjenju kako je sve pocelo. ……..Piše: Dr Murhaf Gakenyi

Od agresije opasnija nesposobnost Komšića, Džaferovića i Podžića: Omekšalo srce, radi samo jezik

Urednik BiH Info Desk

UČINIMO SEBE I SVIJET OKO SEBE BOLJIM

Leave a Comment