BiH dijaspora

Evropska unija se dogovorila o covid-certifikatima

Evropska unija postigla je u četvrtak dogovor o covid-19 certifikatima koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji, objavio je Europski parlament (EP).

Europarlamentarci i portugalsko predsjedništvo EU-a dogovorili su se u četvrtak navečer nakon četiri kruga pregovora.

Certifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti “covid status” posjetitelja.

Kod će pokazati je li osoba cijepljena, negativna na covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u priopćenju.

Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za vakcine odobrena u EU-u. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu uporabu.

BHDINFODESK

Related posts

Siege of Sarajevo

BOŠNJAČKI BRZI ODGOVOR: U CHICAGU RASKRINKANI SRPSKI NEGATORI GENOCIDA!

Urednik BiH Info Desk

Borislav Tadić, uspješni Banjalučanin u Njemačkoj: Sa vremenom veoma pažljivo upravljam

Editor

Leave a Comment