Dopunske škole

Stuttgart: Tradicionalni susreti dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj zakazani za 18. juli 2021. godine

banner

Tradicionalni susreti dopunskih škola Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj održat će se 18. jula 2021. godine u Stuttgartu, zaključak je članova rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori koji je održan u četvrtak, 10. juna 2021. godine. Uz prigodan program učenika i gostiju, po tradiciji, na ovogodišnjim susretima biće proglašeni rezultati konkursa za najbolje likovne i literarne radove učenika u školskoj 2020/2021 godini, a najboljima uručene nagrade.

Na sastanku je analiziran i rad Saveza i bosanskih dopunskih škola u proteklih pola godine. Sa žaljenjem je konstatovano da su ograničenja zbog korona virusa usporila dosta aktivnosti bosanskih škola, ali i radost zbog slabljenja virusa i popuštanja mjera, tako da će djeca od ove sedmice ponovo moći u školske klupe. U Stuttgartu i većini drugih njemačkih gradova, od danas (petak, 11.06.2021) dopunska nastava na bosanskom jeziku ponovo će se održavati u prostorijama škola, uz poštivanje svih sigurnosnih mjera protiv korona virusa.

Od aktivnosti u prethodnom periodu prisutni na sastanku su posebno značajnim istakli organizovanje seminara Stručno usavršavanje nastavnika i nastavnica maternjeg jezika (bosanskog jezika) u SR Njemačkoj (13. i 20. marta 2021. godine) kome su prisustvovali i u njegovom radu učestvovali nastavnici/nastavnice iz Hamburga, Meckelfelda, Berlina, Stuttgarta, Frankfurta, Ettlingena, Mannheima, Reutlingena, Heubacha, Sindelfingena, Boblingena, Ulma, Regensburga, Penzberga, Minhena, Holzgerlinga, Tettnanga i Waterlooa (Iowa, SAD), a predavači/ce na seminaru za nastavnike/nastavnice bosanskog jezika u SR Njemačkoj bili/e su istaknuti univerzitetski profesori/ce: prof. dr. Halid Bulić, Centar za bosanski, hrvatski i srpski jezik, Filozofski fakultet u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu i prof. MMag. Azra Hodžić-Kadić, Sprachzentrum der Universität Wien, Österreichische Akademie der Wissenschaften; Otkrij bosanski – Entdecke Bosnisch – Discover Bosnian (Verein zur Förderung der bosnischen Sprache und Mehrsprachigkeit“.

H.H.

Related posts

Velika Britanija: Poziv studentima da apliciraju za Chevening stipendiju

Urednik BiH Info Desk

ŠKOLA BOSANSKOG JEZIKA HAMILTON: BOSNO I HERCEGOVINO – SRETAN TI PRVI MART DAN NEZAVISNOSTI!

Editor

Kanada: I ove školske godine kanadska djeca imaju moućnost da uče o genocodu u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment