Zdravlje

Evropska unija stavila Bosnu i Hercegovinu na listu sigurnih zemalja

Portugal, koji je predsjedavajući Evropske unije, sastavio je novu listu potencijalnih sigurnih zemalja u vrijeme pandemije koronavirusa, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Osim Bosne i Hercegovine, novom odlukom su na listu sigurnih zemalja stavljene i Crna Gora i Kosovo.

Ambasadori država članica EU su odobrili novu listu, a odluka će stupiti na snagu do ove sedmice, saznaje Radio Slobodna Evropa, a kako navode, to će značiti da bh. državljani mogu putovati u zemlje članice EU iako nisu u potpunosti vakcinisani.

Pravila za ulazak u zemlje koje su članice Evropske unije, razlikuju se u zavisnosti od države u koju idete, stoga je, ukoliko putujete, najbolje provjeriti s ambasadom šta vam je potrebno za ulazak. Za ulazak u većinu država je potreban PCR test ili dokaz o vakcinaciji, međutim, mogući su i dodatni uslovi.

Evropska unija svake dvije sedmice ažurira listu u skladu s epidemiološkim mjerama, a s obzirom na dobru situaciju u Bosni i Hercegovini, ovakva odluka nije iznenađujuća. Prilikom prethodnog ažuriranja liste, dodate su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

U svakom momentu za bilo koju državu EU može “povući kočnicu” i zabraniti ulazak ukoliko u toj zemlji broj zaraženih premaši 75 na 100.000 stanovnika.

Related posts

Univerzitet Johns Hopkins: BiH treća u svijetu po broju umrlih od COVID-19

BHD Info Desk Administrator

BiH prva u Evropi i druga u svijetu po smrtnosti od koronavirusa

Editor

Kineski respiratori koje je nabavila Srebrena malina pušteni u rad

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment