BiH dijaspora

Enki Bilal izlaže u francuskoj pokrajini Bretagne

Izložba pod nazivom “Enki Bilal” koja se do kraja augusta održava u najzapadnijem dijelu Francuske, u gradu Landerneau. Okuplja brojne turiste što dolaze iz Irske, Njemačke, Engleske, Belgije, radoznalce ali i istinske obožavatelje ovog svestranog umjetnika, poznatog na četiri strane svijeta. Najslavniji francuski tvorac stripa, reditelj, slikar, kostimograf, desetljećima u svojim djelima uspješno spaja različite kulture, historiju, periode, društva – stvarne ili zamišljene! Bilal umije istaći značajne i privlačne teme koje ga zanimaju i nadahnjuju, pa ih znalački otkriva i identificira.

Kustos izložbe čuvene Fondacije Hélène i Edouard Leclerc, u kojoj se postavka organizuje, Serge Lemoine podvlači da Enki Bilal posjeduje posebnu snagu i moć izražavanja stvarnog ili zamišljenog što potiču iz različitih epoha, predstavljajući posebna svjedočenja umjetnikovih preokupacija i značaja sadašnjice. Bilal je svoje djelo posvetio humanom ali i monstruoznom, čulnom, hibridnom, mašinama budućnosti i cijelom svemiru.

Crteži, platna, filmovi, slike i pisani dokumenti prisutni su od Bilalovih početaka, odnosno 70 godina prošlog stoljeća. Postavka pokazuje njihov razvoj i evoluciju, do današnjih dana. Izvjesni, još neobjavljeni, ostvareni su za Fondaciju, poput serije platna koja se referiše na remek-djelo Pabla Picassoa “Guernica”.

Enki Bilal potiče iz Ljubuškog, a pravo ime mu je Enes Bilalović. Njegov otac Adem je bio dugogodišnji Titov krojač, a nakon dolaska u Pariz, radio je kod najpoznatijih modnih kreatora.

Bilal voli istaći: „Izlažući se, drugima darujemo dio lične, skrivene memorije!“

Džana Mujadžić

Related posts

Stockholm / Protesti nisu samo izraz nezadovoljstva bh. dijaspore već izraz globalnog nezadovoljstva uglednika iz cijelog svijeta

Editor

Bugojanac sa švicarskom adresom do sada investirao 400.000 maraka u NK “Iskra”

Editor

Američka manekenka bh. korijena Melani Čolić u Sarajevu: Došla sam po bh. pasoš

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment