BiH dijaspora

Enki Bilal izlaže u francuskoj pokrajini Bretagne

Izložba pod nazivom “Enki Bilal” koja se do kraja augusta održava u najzapadnijem dijelu Francuske, u gradu Landerneau. Okuplja brojne turiste što dolaze iz Irske, Njemačke, Engleske, Belgije, radoznalce ali i istinske obožavatelje ovog svestranog umjetnika, poznatog na četiri strane svijeta. Najslavniji francuski tvorac stripa, reditelj, slikar, kostimograf, desetljećima u svojim djelima uspješno spaja različite kulture, historiju, periode, društva – stvarne ili zamišljene! Bilal umije istaći značajne i privlačne teme koje ga zanimaju i nadahnjuju, pa ih znalački otkriva i identificira.

Kustos izložbe čuvene Fondacije Hélène i Edouard Leclerc, u kojoj se postavka organizuje, Serge Lemoine podvlači da Enki Bilal posjeduje posebnu snagu i moć izražavanja stvarnog ili zamišljenog što potiču iz različitih epoha, predstavljajući posebna svjedočenja umjetnikovih preokupacija i značaja sadašnjice. Bilal je svoje djelo posvetio humanom ali i monstruoznom, čulnom, hibridnom, mašinama budućnosti i cijelom svemiru.

Crteži, platna, filmovi, slike i pisani dokumenti prisutni su od Bilalovih početaka, odnosno 70 godina prošlog stoljeća. Postavka pokazuje njihov razvoj i evoluciju, do današnjih dana. Izvjesni, još neobjavljeni, ostvareni su za Fondaciju, poput serije platna koja se referiše na remek-djelo Pabla Picassoa “Guernica”.

Enki Bilal potiče iz Ljubuškog, a pravo ime mu je Enes Bilalović. Njegov otac Adem je bio dugogodišnji Titov krojač, a nakon dolaska u Pariz, radio je kod najpoznatijih modnih kreatora.

Bilal voli istaći: „Izlažući se, drugima darujemo dio lične, skrivene memorije!“

Džana Mujadžić

Related posts

Emir Ramić: Predsjedniče Milanoviću vi Bosnu ne razumijete, zato nad Bosnom vršite nasilje

Urednik BiH Info Desk

Centar svjetske finansijske moći “City of London” objeručke prihvatio mladu Sarajku

BHD Info Desk Administrator

Baronesa Arminka Helić: Da nije bilo rata, predavala bih Šekspira u BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment