BiH dijaspora

(IGK) najoštrije osudio usvajanje Rezolucije o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice

Institut za istraživanje genocida Kanada najoštrije osuđuje i potpuno odbacuje anticivilizacijsko, dehumanizirajuće usvajanje navedene rezolucije bez prisustva odbornika iz reda bošnjačkog naroda. Jednostrani čin političke opcije u Skupštini opštine Srebrenica koja kontinuirano ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i historijski i naučno utvrđene činjenice o genocidu, agresivno atakuje na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na Bosnu i Hercegovinu i njene građane, posebno Bošnjake, se namjerno dešava uoči komemorisanja 26. godišnjice od genocida u Srebrenici i poslije presuda osuđenim ratnim zločincima Mladiću, Stanišiču i Simatoviću, presuda koje su potvrdile ranije presuđen udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresiju Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Upotrebom političkih poltrona u Skupštine opštine Srebrenica, negator države Bosne i Hercegovine i negator genocida, Milorad Dodik pokušava internacionalizirati negiranje genocida, kao navodnu osnovnu komponentu antibosanskog kvazi diplomatskog djelovanja.

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, a Srbija, kao jedina država u svijetu, osuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. U najmanje tri presude presuđen i udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Dakle imamo utvrđene sve sudske činjenice, i ovo je zapravo pokušaj revizionističkog pristupa onome što je već nedvosmisleno utvrđeno. Genocid u Srebrenici je nakon holokausta prvi pravno verifiviciran genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i historijsku validnost.

Dodik i njegovi poltroni u Srebrenici su svjesni društvene, historijske i naučne istine da su Srbija i paradržavna tvorevina Republika Srpska planirale i vodile agresorski rat protiv Bosne i Hercegovine te počinile genocid nad Bošnjacima, što potvrđuju brojne presude, dokumenti  i rezultati istraživanja Komisije Vlade Republike Srpske o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Ti antibosanski elementi svjesni su krivične i političke odgovornosti za genocid, a posebno su svjesni činjenice da je entitet Republika Srpska nastao na genocidu, da je rječ o genocidnoj tvorevini koju je legalizovao Dejtonski mirovni sporazum. Upravo zato srpska nacionalistička, politička i akademska elita godinama preduzima brojne radnje i aktivnosti koje imaju za cilj negiranje genocida, falsifikujući relevantne dokumente i obmanjujući domaću i svjetsku javnost. Rječ je o dobro smišljenom projektu iza kojeg stoji država Srbija i njen marionetski režim u Republici Srpskoj, za čiju se realizaciju izdvajaju ogromna finansijska i materijalna sredstva, posebno u SAD i Kanadi, te angažuju mnogi kvazi lobisti i istraživači. 

Imajući u vidu da ovakav teški atak na istinu, pravdu i žrtve, direktno atakuje na ugled i značaj međunarodnog prava, međunarodne pravde i međunarodnih institucija, Internacionalni ekspertni tim IGK će poslati pismo premijeru Kanade i drugim nadležnim kanadskim političkim i pravnim subjektima i tražiti da Kanada zajedno sa drugim državama hitno djeluje. Istovremeno ponovo čemo tražiti od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovinu primjenu bonskih ovlaštenja u smislu sankcionisanja negatora genocida i nametanja zakona o negiranju genocida  kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Odbornici iz Srebrenice o današnjoj rezoluciji: Majorizacija Bošnjaka tamo gdje je počinjen genocid

Odbornici koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i Demokratske fronte danas su napustili sjednicu Skupštine opštine Srebrenica i kako navode u saopćenju nisu pristali na političko nasilje nad Bošnjacima.

Naime, srpske stranke, čiji odbornici participiraju u Skupštini opštine Srebrenica, su pokrenule inicijativu o usvajanju rezolucije o stradanju Srba u Srebrenici u 20. vijeku koja je danas i usvojena.

“Ova inicijativa dolazi upravo pred 11. juli i nakon nedavnih presuda Mladiću, Stanišiću i Simatoviću, a sve kao pokušaj relativizacije sudskim presudama dokazanog genocida nad Bošnjacima. Mi Bošnjaci jesmo manjina u Skupštini opštine Srebrenica, a zašto smo manjina postoje i razlozi. Ovo je nedopustiv pokušaj majorizacije Bošnjaka u mjestu u kojem je nad njima počinjen genocid.

Iako nismo htjeli, kako zbog nepravde tako i zbog spoznaje šta nas čeka, poslije izbora smo ipak prihvatili mandate, zarad funkcionisanja lokalne zajednice. Vrijeme je pokazalo da smo bili upravu za sve na šta smo glasno i na sve načine ukazivali…

Pozivamo OHR i sve druge nadležne institucije da se konačno donese/nametne Zakon o negiranju genocida u Srebrenici, kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida.

Pozivamo političke subjekte, međunarodne predstavnike, OHR, EU, ambasadore Kvinte da se, kroz izmjene Izbornog zakona, Srebrenica tretira na poseban način, a koji će spriječiti preglasavanje, diskriminaciju i vratiti minimum pravde gradu u kojem je počinjen genocid”, navodi se u saopćenju. 

Skupština Srebrenice usvojila rezoluciju o stradanju Srba, Bošnjaci napustili sjednicu

Skupština općine Srebrenica danas je usvojila “Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku” i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Za ovu odluku glasali su zastupnici iz reda Srba dok su zastupnici iz reda Bošnjaka napustili sjednicu nakon duge rasprave.

Inicijativu za donošenje “Rezolucije” podnio je potpredsjednik Skupštine općine, Radomir Pavlović, iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže “obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. vijeku.

Kazao je da Rezolucija predstavlja samo istinu i ne umanjuje žrtve drugih naroda.

Zastupnik SDS-a i predsjednik te stranke u Srebrenici Momčilo Cvjetinović, rekao je da se tekst “Rezolucije” proslijedi Narodnoj skupštini RS da zauzme stav o ovom pitanju.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da se više ne može šutiti “na ono što se radi srpskom narodu i pritiscima koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili.”

– Skupština općine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih – istakao je Grujičić.

Na sjednici je zatraženo da se van snage stavi ranije donesena odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava RS, koju je, kako se navodi, “neustavno donijela tadašnja bošnjačka skupštinska većina.”

Related posts

Bosanska dolina piramida: Promotivne aktivnosti u inostranstvu

Austrija: “Tag der offenen Tür / Dan otvorenih vrata”

U septembru Njemačka planira ukinuti obavezno testiranje na COVID-19

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment