Dopunske škole

U Reutlingenu održani susreti dopunskih škola BiH: DJEČIJA ODA DOMOVINI – BOSNI I HERCEGOVINI!

banner

U organizaciji Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), u Reutlingenu (Eningen unter Achaim) je, u nedjelju, 18. 07. 2021. godine održana završna manifestacija povodom završetka školske 2020/2021. godine.I ovogodišnja manifestacija održana je pod motom i nazivom, Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!, a svojim programom na istoj, oduševili su polaznici i polaznice bosanskih škola iz Reutlingena, Rottenburga, Sindelfingena i Stuttgarta.

Odlični domaćini ovogodišnje manifestacije bili su Bosanska škola u Reutlingenu i Kulturgemeinschaft Bosnien-Herzegowina e.V. Eningen.Posebna svečanost na manifestaciji u Reutlingenu upriličena je za proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika i učenica u školskoj 2020/2021. godini prispjelih na tradicionalni konkurs Saveza.

REUTLINGEN – U organizaciji Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), u Reutlingenu (Eningen unter Achaim) je, u nedjelju, 18. 07. 2021. godine održana završna manifestacija povodom završetka školske 2020/2021. godine.

I ovogodišnja manifestacija održana je pod motom i nazivom, Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!, a svojim programom na istoj, oduševili su polaznici i polaznice bosanskih škola iz Reutlingena, Rottenburga, Sindelfingena i Stuttgarta. 

„Sretni smo što je napokon bilo moguće okupljanje većeg broja djece, koje je, zbog pandemije, prethodne dvije godine bilo onemogućeno. I djeca su bila sretna, a njihovi programi kojima su predstavili škole iz Reutlingena, Rottenburga, Sindelfingena i Stuttgarta, oduševio je sve prisutne. Odlični domaćini ovogodišnje manifestacije bili su Bosanska škola u Reutlingenu i Kulturgemeinschaft Bosnien-Herzegowina e.V. Eningen“, kaže predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori Haris Halilović.

Poseban dio programa na manifestaciji pod motom i nazivom, Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!, koja je 18. 07. 2021. godine održana u njemačkom gradu Reutlingenu, u organizaciji Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), bilo je proglašenje najboljih likovnih i literarnih radova učenika i učenica u 2021. godini. 

Najbolji likovni radovi

Prvo mjesto u konkurenciji najboljih likovnih radova osvojio je Lejs Muhamed Omerović (11), učenik četvrtog razreda iz Stuttgarta (Njemačka), koji dopunsku školu BiH na bosanskom jeziku pohađa u Rosensteinschule, Nordbahnhofstr. 120, u sjevernom dijelu Štutgarta.

Drugo mjesto osvojili/e su: Adna Bećar, učenica devetog razreda iz Reutlingena, polaznica bosanske škole u Reutlingenu kod učiteljice Ajdine Bešić, Esma Salkić (14) iz Mannheima, polaznica bosanske škole u Mannheimu, kod učiteljice Selme Alić i Vedad Kadić, učenik drugog razreda iz Minhena koji dopunsku školu BiH na bosanskom jeziku pohađa u Minhenu, na Laimu, kod učiteljice Nedžmije Đulbić, a treće: Adem Nuhić, polaznik drugog razreda bosanske škole u Sindelfingenu kod učiteljice Senade Herak-Nuhić, Arnel Subašić, dječak iz Penzberga (Bavarska) i Anes Subašić (9) iz Sinsheima, polaznik trećeg razreda bosanske škole u Mannheimu.

Specijalnu nagradu za ideju i poruku dobio je Adnan Đulić (14) iz Rottenburga, polaznik bosanske škole u Rottenburgu kod učiteljice Selme Šabić.

Najbolji literarni radovi

Prvo mjesto kod literarnih radova učenika/ca osvojile su: Lejla Aldžić (16) iz Rottenburga, za prozni rad Ja domovinu imam i u srcu je nosim i Mia Mrakić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole Berthold-Auerbach Nordstetten, za pjesmu Kad se sjetim moje drage Bosne, drugo: Hanan Jakubović, učenica trećeg razreda iz Stuttgarta, polaznica bosanske škole u Mannheimu i Allen Imamović, trinaestogodišnji dječak iz Bosanske škole Viktorija u Londonu, za prozni rad Bosna i Hercegovina je najdraža za posjetiti, a najgora za pluća, a treće: Lamija Hodžić, učenica petog razreda u Stuttgartu, za rad Šta je meni Bosna i Lejla Salkić, učenica drugog razreda iz Mannheima, za pjesmu Bosna.

Specijalnu nagradu za ideju i poruku kod literarnih radova dobila je Lamija Begić, učenica devetog razreda iz Mannheima, za prozni rad Dijete Srebrenice.

Zahvalnice za učešće na konkursu i postignute rezultate i prigodne poklone (knjige) nagrađenima je uručio Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine. 

Autoru najboljeg likovnog rada Lejsu Muhamedu Omeroviću i autoricama najboljih literarnih radova, Lejli Aldžić i Miji Mrakić pripale su i specijalne nagrade kompanije Karatbars iz Stuttgarta.

Predsjedavajući žirija za izbor najboljih radova bili su: Samir Dervišević, akademski slikar, za likovne radove i profesorica bosanskog jezika Ajdina Bešić, za literarne radove.

Tekst i Foto: H.H.

Related posts

Jasmina Balta završila Kraljevsku vazduplovnu akademiju u Velikoj Britaniji

Urednik BiH Info Desk

Dr. Denis Bećirović i Prof. dr. Jasna Duraković istakli: Dopunske škole korak ka jačanju naše kulture i obrazovanja širom svijeta

BHD Info Desk Administrator

Kako je bosanski jezik u Zagrebu postao muslimanski!?

Editor

Leave a Comment