BiH dijaspora Izbor urednika

Dijaspora sve brojnija: Za pola godine Bosna i Hercegovina ostala bez cijelog jednog grada

Za pola godine našu državu napustio je cijeli jedan grad, čak 85.000 građana, među njima najviše mladih.

U Sarajevu je veliki broj turista, što je dobra vijest za našu državu. Ali, ono što je surova istina i realnost je da naši državljani nisu u druge države otišli turistički, već pretežno zbog egzistencije. Jedan od njih je i 16-godišnji Hamza Orman, koji je prije četiri godine otišao u Njemačku sa porodicom, gdje se školuje i radi. Došao je na odmor u Sarajevo na 30 dana.

– Tamo je puno bolje. Kao 16-godišnjak, radim i dijelim novine, imam svoj posao. Primam platu za to i sve mi se ubraja u penziju. Tamo je lijepo i sve je uređeno. Sam sebi zarađujem i kupujem stvari, što ovdje ne bih mogao priuštiti – govori Hamza.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, u prvih šest mjeseci ove godine našu državu je napustilo 85.000 osoba. Mladi su svjesni teške situacije iz koje izlaz pronalaze samo izvan granica BiH.

Mladi u Bosni i Hercegovini su u nezavidnom položaju, gotovo na marginama društvu u kojem živimo, smatra doc. dr. Amer Osmić, profesor na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka UNSA-e.

– Teme koje zanimaju mlade, o perspektivi, o budućnosti, o njihovom statusu u društvu, skroz su marginalizirane i zanemarene, jer nažalost, dominiraju neke druge teme, koje su mladim ljudima na margini, te teme koje se tiču nekih etničkih problema – ističe Osmić za FTV.

Naša država definitivno ostaje bez mladog sposobnog stanovništva. Za to vrijeme, BiH puni budžet novcem od ispisnica iz knjiga bh. državljana, kojih je sve više. Domaći političari ignorišu ovaj problem i, izgleda, čekaju da postanemo zemlja staraca, ako već i nismo.

S.B.

Related posts

Australija: Banjalučanka u stanu krila drogu vrijednu 300 miliona dolara

Editor

Wizz Air: Od juna četiri avio-linije iz Banjaluke

Urednik BiH Info Desk

Naši u Njemačkoj: Edinu Hadžipašiću supruga Adelina je najveća podrška

Editor

Leave a Comment