Književnost

Antologija poezije ‘Mostovi prijateljstva’ povodom Dana Bošnjaka S. Makedonije

Povodom obilježavanja 28. septembra, Dana Bošnjaka Sjeverne Makedonije, u izdavaštvu Udruženja „Divan“ iz štampe je izašla antologija poezije „Mostovi prijateljstva”.

U knjizi su zastupljene pjesme 138 autora iz 17 zemalja, od Amerike do Australije, što potvrđuje njen međunarodni karakter i značaj. Najveći broj autora je iz Sjeverne Makedonije, njih 83, koji stvaraju na makedonskom, bosanskom, albanskom, turskom, vlaškom i drugim jezicima. Najveći broj pjesama je na bosanskom i makedonskom jeziku, čime knjiga daje značajan doprinos bošnjačkoj i makedonskoj književnosti, ali i književnosti u regionu u cjelini.

Ljepota je u sličnosti i u različitosti. Kada biraš od odabranog kvalitet je neosporan, a time dimenzija napisanog postaje antologijska, svaki stih i svaka pjesma. I zato neću izdvajati bilo koji stih, jer svi su kvalitetni i svaka pjesma na svoj način šalje univerzalne i kosmopolitske poruke da svijet bude bolji za sve, piše u djelu recenzije doc. dr. Zećir Ramčilović.

Uz čestitke svim Bošnjacima svijeta iz Udruženja „Divan“ poručuju da “preko poezije šaljemo poruku da smo najači kada smo svi zajedno, a da je naš multikulturalizam i multijezičnost naše bogatstvo, a poruke koje grade mostove prijateljstva univerzalne”.

Štampanje zbirke je podržala Agencija za ostvarivanje prava zajednica Republike Sjeverne Makedonije, saopćeno je iz Udruženja “Divan”.

Related posts

Nova knjiga Šemsudina Gegića izlazi na Dan pobjede nad fašizmom

BHD Info Desk Administrator

Britanski časopis uvrstio “Knjigu o Uni” FARUKA ŠEHIĆA među 100 najvećih djela Istočne i Srednje Evrope

BHD Info Desk Administrator

Junaci bez ulica: Sjećanje na Ahmeta Hromadžića

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment