BiH dijaspora

Zagreb: Obilježavanje Dana Bošnjaka

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Bošnjačkim kulturno- umjetničkim društvom “Sevdah” Zagreb organizuje obilježavanje Dana Bošnjaka.

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, je za Preporod.info izjavio da se na ovaj način prisjećaju usvajanja Deklaracije o vraćanju povijesnog nacionalnog imena Bošnjak na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine.

– Uvijek nastojimo ljudima dati i kontekst, zašto mi to obilježavamo, da obilježavanje ne bude svrha samo sebi. Mislim da mlađe generacije koje žive u dijaspori u budućnosti moraju nastaviti s ovakvim obilježavanjima da bi naš nacionalni identitet opstao – poručio je Hodžić.

Deklaracijom je vraćen i historijski naziv maternjeg jezika – bosanski jezik, te će u okviru programa biti otvorena izložba “Bosanski jezik” Centra za dijasporu “Mreža”, kojom se kroz bogate ilustracije iz Arhiva Bosne i Hercegovine i Historijskog arhiva Sarajevo želi istaći višestoljetna tradicija i kontinuitet bosanskog jezika. 

Program će biti upriličen u 19.00 sati u Novinarskom domu Zagreb. Najavljen je dolazak brojnih zvaničnika, među kojima i izaslanika hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

(Rabija Arifović/Preporod.info) 

Pozivnica

Related posts

‘Zavolio sam Split, a i on je mene!’: šjor Meho, rođeni Sarajlija koji već 50 godina ima ‘biznis’ na Pazaru, oduševi sve koji ga upoznaju, a da vidite tek kakvu su mu počast dali navijači Želje na utakmici s Hajdukom…

Zbog troškova: Naši ljudi koji žive u dijaspori brak razvode u BiH

BHD Info Desk Administrator

Korisno uputstvo dijaspori Bosne i Hercegovine kada im u goste dolaze bh. političari!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment