Svijet

Za građane EU: Lična karta od danas više neće vrijediti za ulazak u Veliku Britaniju

banner

Lična karta od danas više neće vrijediti za ulazak u Veliku Britaniju koje ubuduće traži od evropskih i od švicarskih građana da pokažu pasoš, što je među novijim posljedicama Brexita.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se “organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zloupotrebi sistema” jer su lične iskaznice, kaže, “nezaštićen” dokument, izvještava AFP.

Podaci ministarstva pokazuju da su 48 posto krivotvorenih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. evropske i švicarske lične karte. Te je dokumente “lakše krivotvoriti nego pasoše”, ističe ministarstvo i kao i to da neki “nemaju biometrijske podatke”.

“Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s krivotvorenim dokumentima. Prestankom upotrebe nezaštićenih ličnih karata jačamo našu granicu i ispunjavamo volju naroda da preuzmemo kontrolu nad našim imigracijskim sistemom”, rekla je u saopćenju ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.

Ova nova mjera, najavljena prije godinu, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru Brexita koje je Patel u saopćenju opisala kao “strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sistem i pravedno prema onima koji poštuju propise”.

Jedini izuzeci za obavezno predočenje pasoša su irski državljani s jedne strane te evropski i švicarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata s druge, koji će se moći koristiti svojom ličnom kartom do 31. decembraa 2025. godine.

Related posts

Evropljani danas slave Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

BHD Info Desk Administrator

INTERNO RASELJENA LICA U AZERBEJDŽANU

BHD Info Desk Administrator

HODŽALI GENOCID

Editor

Leave a Comment