BiH dijaspora

Pokret Snaga Domovine: U Beču održan sastanak trećeg bloka za RS

U Beču u reprezentativnom objektu Kursalon Hübner juče održan sastanak trećeg bloka za RS. Organizator sastanka je Pokret Snaga Domovine (Bewegung vereinter Kräfte).

Na sastanku su bili prisutni predstavnici: SDP-a Vojin Mijatović, SDA Edin Ramić, DF-a Mirsad Duratović, NDL-a Selvid Hurtić i predstavnik inicijative Moja adresa Srebrenica Ćamil Duraković. Razgovarano je o uključivanju dijaspore i važnosti njene participacije na izborima koji se trebaju održati u oktobru 2022. godine.

Admir Mehmedović predstavnik Pokret Snaga domovine kazao je da su izbori 2022. godine ključni. 

“Po svim analizama, izbori koji se trebaju održati u oktobru 2022. godine su ključni u daljem razvoju naše domovine. Inicijativa koja je pokrenuta o stvaranju trećeg bloka u RS je jedna od rijetkih državotvornih inicijativa. Još jedan blok bi bio garancija za funkcionalnu demokratiju kao i garancija za slobodne medije. Također bi građanke i građani imali političku opciju koja bi se zalagala za bosanske vrijednosti. Vrijednosti zajedništva, poštovanja različitosti, uzajamnog razumjevanja i solidarnosti.

Zbog sveopšte negativne političke situacije u Bosni i Hercegovini i zbog iscprljenosti političkih kapaciteta, promjena u političkoj konstalaciji snaga je vrlo mala bez jakog involviranja dijaspore.

Zbog toga smo odlučili organizovati sastanak ove inicijative koja okuplja veći broj političkih partija kako bi dali podršku ovom projektu koji nema alternativu”. 

Patria

Related posts

Manekenka Nermina Mekić-Pieters uspješna i u konjičkom sportu: Kao i svim Bosancima i Hercegovcima u dijaspori i moja je želja da jednog dana predstavljam svoju domovinu na nekom od značajnih takmičenja

BHD Info Desk Administrator

Švedska: Mostarac Đenan Mahić odlikovan medaljom za hrabrost

Editor

LINZ: KULTURA SUŽIVOTA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment