BiH dijaspora

Australija: Bekrić i Omerović nisu se pojavili pred sudom u Sidneju

Pred sudom u Bankstownu 21. oktobra trebali su se pojaviti bivši muftija Jasmin ef. Bekrić i sabornika IZ BIH Sifeta ef. Omerović, Bekrićev dugogodišnji saradnik i blagajnik Mešihata IZ Australije.

Hasan Alijagić ispred ‘Grupe za istinu i pravdu’ je javnost upoznaao sa daljnjim raspletom situacije oko Mešihata IZ Australije. (1) Facebook

Pred sudom u Bankstownu, jugozapadnom dijelu Sidneja, pojavio se advokat muftije Bekrića, koji je zatražio odgodu postupka, kako bi se odbrana mogla kvalitetno pripremiti. 

Sud je uvažio zahtjev i novo ročište zakazao za 9. decembra ove godine. 

Sifet Omerović, drugooptuženi u ovom predmetu, nije se pojavio pred sudom. Zbog toga mu je proširena optužnica sa šest na još jednu tačku – izbjegavanje pravde i nepoštivanje suda. 

Kako se najavljuje, slučaj Bekrić tek dobija na zamahu. Policije saveznih država Zapadan Australija i Novi Južni Vels objavile su da će dokaze koje su sakupili u džematima u Pertu i Melburnu, dostaviti sudu u Sidneju. 

Time se cijeli predmet proširuje i istraga fokusira na aktivnosti Mešihata IZ Australija od njegovog formiranja. 

Također, očekuje se ne samo dodavanje novih tačaka optužnice Bekriću, već i veći broj osoba koje će biti saslušavane. Najavljuje se i da će biti još hapšenja. 

Zanimljivo je i da su sudski organi Bnekstauna najavili da će cijeli proces biti emitiran online, te da će suđenja moći pratiti ko god je zainteresiran. 

Proces bi mogao trajati i do dvije godine. 

Inače, Bekrić je razriješen bezmalo svih dužnosti u IZ BiH. 

BHDINFODESK

Related posts

Ekspert za mobilizaciju dijaspore Aikins – Ljudi iz dijaspore nacionalni resurs

Bugojanac sa švicarskom adresom do sada investirao 400.000 maraka u NK “Iskra”

Editor

Kanada: Otvoreno pismo Ćosiću zbog uklanjanja zastave BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment