BiH dijaspora

IGK pisao Izetbegoviću: Smatramo da se vašim eventualnim susretom sa Vučićem znatno narušava integritet države BiH

Juče je uručeno pismo Internacionalnog eksertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} članu Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedniku Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću u kome se traži da ne ide u Beograd na susret sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

U pismu je navedeno da u skladu sa misijom rada IGK tražimo odlaganje susreta sa Vučićem jer:

1. Milorad Dodik uz podršku Aleksandra Vučića targetira tri ključen državne institucije BiH, pravosuđe, vojsku i policiju.

2. Svjedoćimo smo rušenja ustvano-političkog sistema BiH. Poslije toga slijedi rušenje teritorijalnog integriteta, kroz priču o mirnom razlazu na koji ne reaguju međunarodni zvaničnici. 

3. Aleksandar Vučić govori samo o teritorijalnom integritetu BiH. Jednako je važan i suverenitet kako unutrašnji tako i vanjski. Vanjski suverenitet kao odnos sa drugim državama koje nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje poslove BiH, a unutrašnji suverenitet je suverenitet državnih institucija na području cijele države BiH. 

4. Bošnjački politički faktor ne smije nikada zanemariti činjenicu da su države Srbija i Hrvatska svojim potpisima na Dejtonskom mirovnom sporazumu priznale svojstvo agresora u ratu protiv Republike Bosne i Hercegovine.

Pismo Internacionalnog ekspertnog tima IGK je napisano poslije odgovora iz kabineta premijera Kanade na pismo, apel i proglas u kojima se traži snažnije angažovanje Kanade u odbrani i jačanju države BiH, te poslije razgovora sa članovima Kanadskog parlamenta i članovima kanadske akademske zajednice.

Na kraju pisma je napisano: “Smatramo da se vašim eventualnim susretom sa Vučićem znatno narušava integritet države BiH, ugrožava ugled države i umanjuje značaj državnih institucija.  Ovo pismo je podržano i od  mnogih Kanađana, prijatelja BiH, te od nekoliko članova Kanadskog parlamenta”. 

Jutros smo informisani da Bakir Izetbegović ne ide u Beograd na susret sa Aleksandrom Vučićem.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)

Related posts

“Balkanski Rambo”: Mirzet Juković, prvi njemački glumac koji je dobio „Los Angeles Film Award“

Urednik BiH Info Desk

Vildana iz Livna: Među najboljim slastičarima SAD-a

Editor

Pegasus Airlines do marta obustavlja letove na relaciji Sarajevo -Istanbul

Editor

Leave a Comment