Svijet

Escobar kongresmene SAD-a upozorio na Dodikove postupke

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar govorio je danas u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije u našem regionu.

Govoreći o Bosni i Hercegovini Escobar je istakao da američko rukovodstvo ostaje ključno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i svega što se postiglo u posljednjih 26 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Sada radimo sa EU i drugima na vršenju pritisaka kako bi se provele reforme kako bismo osigurali Bosni mjesto u evroatlantskoj zajednici. Jasan put Bosne od Dejtona do Brisela vodi kroz kontinuiranu reformu, uključujući postepene izborne i ekonomske reforme, i reforme vladavine zakona koje će koristiti svim njenim građanima. Mi i EU vršimo pritisak na ove promjene; ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su neophodni u ovim naporima. 

Nedavne prijetnje državnim institucijama od strane Milorada Dodika su opasne i prijete potkopavaju Dejtona i evropski izbor i perspektivu svih građana BiH. Mi smo energično angažirani sa lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo povukli sve poteze koji će spriječiti povratak u problematičnu prošlost Bosne, umjesto da se osigura njena svjetlija budućnost”, poručio je Escobar.

BHDINFODESK

Related posts

Od večeras Engleska u novom lockdawnu

Editor

INTERNO RASELJENA LICA U AZERBEJDŽANU

BHD Info Desk Administrator

Komšić na sastanku sa Guterresom: Susjedne države BiH još uvijek posmatraju kao ratni plijen

Editor

Leave a Comment