Svijet

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je danas objavila informaciju o prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je sankcionisala Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

– Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi sankcije političarima bosanskih Srba Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine – navodi se na stranici britanske vlade.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Ova dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost širom Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost – izjavila je ministrica vanjskih poslova.

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama, navodi se u saopćenju Britanske ambasade u BiH.

Related posts

Novi bilans zemljotresa u Izmiru – Poginulo 25 osoba i 804 povrijeđene

Urednik BiH Info Desk

Interpol je raspisao potjernicu za Mladenom Mitrovićem: Osumnjičen za zločine počinjene u logoru “Trnopolje”

Urednik BiH Info Desk

Trump: Veliki smo, ali oni pokušavaju ukrasti izbore

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment