BiH dijaspora

(Video) Bosanci protestovali u Bonnu: U BiH se ne smiju ponoviti devedesete

Članovi bh. udruženja u Njemačkoj danas su u Bonnu održali proteste na kojim su izrazili potrebu za jedinstvom zemlje. Razlog za proteste je aktuelna politička kriza. Sa demonstracije ane pod simboličnim nazivom “5 do 12 za jedinstvo Bosne i Hercegovine” poslan je apel UN-u i njemačkoj vladi.

Istakli su kako je politička situacija u BiH zabrinjavajuća i da se ne smije ponoviti ono što se desilo početkom 1990-ih godina.

“Želimo im poručiti da je krajnje vrijeme da se prekinu skrivati iza visokog predstavnika već da se kao četvrta sila svijeta uključe u proces rješavanja krize u BiH. Apelujemo da zaustave atak na suverenitet BiH i njen Ustav”, rekao je Ahmed Spahić, predsjednik UO Pangea mreže.

Amir Aletić, iz organizacije Amanet e.V kazao je kako žele pokazati ponovo da BiH ne živi od 1990-ih godina već hiljadu godina i da mora živjeti i dalje.

“Mi smo faktor koji se mora pihvatiti i slušati. Mi nemamo rezervnu državu. Naša je BiH i nećemo je dati ni po koju cijenu”, rekao Aletić.

Na protestu je bilo dosta onih koji su zbog rata morali napustiti BiH, a bolje sutra su pronašli u Njemačkoj. U videu pogledajte šta su poručili, prenosi N1.

Zastave BiH vijorile su se Bonnom kao i pjesme na bosanskom jeziku. Protesti su protekli mirno.

Za N1 izvještavao Mehmed Smajić, novinar DW.

Related posts

Frankfurt: Gradonačelnik bošnjačkoj zajednici u tom gradu čestitao Bajram

BHD Info Desk Administrator

Njemačka: Veliki uspjeh jednog u nizu bosanskih bisera

Urednik BiH Info Desk

Esma Šehović iz Londona: U izolaciji pokušavam napraviti “one prave” hurmašice

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment