BiH dijaspora

Jasmin Grahović Kentucky: Treći put krećemo ispočetka, u 30 sekundi smo izgubili sve

Preživio sam rat u domovini, pravi rat, koji je trajao četiri godine – znam kako se nositi sa ovakvim situacijama, kaže Jasmin Grahović

Blizu sto ljudi je izgubilo život, a stotine građana su ostali bez svojih domova u seriji razornih tornada koji su prošle sedmice pogodili Sjedinjene Američke Države.

Jedan od njih je i Jasmin Grahović, Bosanac sa adresom u Kentuckyju koji je nakon više od dvije decenije ostao bez doma, a sa kojim je razgovarala novinarka WKU Rhonda Miller iz Kentuckyja.

ISPOD KRHOTINA

Teško je krenuti ispočetka nakon što tornado sruši vaš dom. Prvo trebate pronaći mjesto gdje ćete vi i vaša porodica boraviti nakon što su stotine domova uništeni. Potom slijedi iscrpljujuća procedura vezana za papirologiju osiguranja kuće i automobila, dok su svi važni papiri, koje možda nikada neće uspjeti pronaći, ispod krhotina.

Jasmin Grahović je kazao da će sve ovo odraditi kako bi se mogao vratiti na posao vozača kamiona, jer mora izdržavati svoju porodicu.

Već je iskusio katastrofu, s ozbirom da je preživio rat u Bosni i Hercegovini i bio u izbjegličkom kampu. Ovo će biti treći put u njegovom životu da kreće ispočetka, otkriva Grahović.

– Čuo sam nešto poput eksplozije. Bum! Zatim me nešto pogodilo, objekat me pogodio u glavu. Legao sam na pod na nekoliko sekundi, pokrio glavu rukama. Kada sam sklonio ovaj objekat sa glave, vidio sam nebo. Krova više nije bilo. Sve se dogodilo jako brzo. Vjerujte mi, u 30 sekundi, ne više, izgubili smo sve, kaže ovaj Bosanac koji je posljednjih 20 godina uložio u kuću koju je tornado uništio. A naročito mnogo novca potrošio je u posljednje tri godine – gotovo 70.000 američkih dolara, s obzirom da je riječ o staroj kući kojoj je bilo potrebno preuređivanje od poda pa do krova.

Srećom, Jasminova supruga, sin i kćerka su uspjeli pobjeći u podrum prije nego je tornado stigao do njihove kuće, i dobro su.

Grahović kaže kako je kontaktirao osiguranje, kojem treba šest do sedam dana da otvore zahtjev i pošalju nekoga na teren. Za to vrijeme, ova porodica vrijeme provodi u kući prijatelja – njih četvero borave u jednoj sobi. Veći smještaj ne mogu naći jer su svi stanovi i sobe rezervisani.

PRAVI RAT

Za sada, kaže Jasmin, ne preostaje ništa drugo nego živjeti dan po dan.

– Razumijem da u ovakvoj situaciji nije samo moja porodica, mnoge su. Žao mi je zbog svih. Učinit ćemo nešto jer imam iskustva sa ovakvim situacijama. Preživio sam rat u domovini, pravi rat, koji je trajao četiri godine. Znam kako se nositi sa ovakvim situacijama jer ovo nije prvi put, ovo je treći put da gubim sve i krećem ispočetka, otkrio je Grahović koji je izgubio dom za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini devedesetih, a potom boravio u izbjegličkom kampu u Hrvatskoj.

MojaBiH

Related posts

Zahtjevi i inicijative građana: Što hitnije usvojiti Zakon o dijaspori

BHD Info Desk Administrator

Strazbur: Skup u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Dr. Naser Kučević: U Turskoj radim s iskusnim timom stručnjaka koji broji više od 2.500 ljekara

Editor

Leave a Comment