Pogledi

Koordinirani napadi Grlić Radmana i Lavrova na BiH

banner

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Rusije Gordan Grlić Radman i Sergej Lavrov održali su danas sastanak u Moskvi, a pored brojnih tema i odnosa dvije države, oni su razgovarali i o BiH. 

“Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, i Rusija i Hrvatska zabrinute su za njezinu stabilnost i funkcionalnost. Izrazio sam zahvalnost u podjeli mišljenja da je Daytonsko-pariška BiH nužna za osiguranje ravnopravnosti, jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda. Jedino stabilna BiH koja podrazumijeva konstitutivnost može imati svoju budućnost”, kazao je Radman.

Na pitanje novinara koje je poruke prenio Lavrovu po pitanju BiH, Radman je odgovorio da Hrvatska kao članica EU dijeli jedina najdužu granicu s BiH te je potpisnica Daytonsko-pariškog sporazuma.

“U BiH Hrvati kao autohtoni starosjedilački narod su konstitutivni narod. Ali od 2000. godine razni povjerenici mijenjali su izborni zakon koji je išao na štetu hrvatskog naroda. Takozvanim puzajućim reformama. Naime, u duhu slova Daytonskog sporazuma BiH je jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda. Sada je nužno raditi na izmjeni izbornog zakona koji će ukloniti sve oblike diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se omogućio politički legitimitet predstavljanja konstitutivnih naroda u kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i domu naroda. O tome smo razgovarali s Lavrovom i mislim da se on također s time složio”. 

Šef ruske diplomatije Lavrov je na pitanje o BiH kazao da kao i hrvatski kolega, Rusija zastupa striktno poštovanje Daytonskog sporazuma.

“Danas postoje planovi da se BiH pretvori iz jedne države, koja ima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, u unitarnu državu. I uz mentorstvo SAD-a demonizira se Republika Srpska. Očigledna je diskriminacija bosanskohercegovačkih Hrvata. Izborna reforma mora se završiti sada uz temelj na Daytonskom sporazumu. Slikovito je, da uz sve naglaske da se ne upliću u unutarnja pitanja drugih zemalja, SAD imenovao svog specijalnog izaslanika za provođenje izborne reforme BiH“.

Ponovio je da je jako slikovit pristup SAD-a zapadnom Balkanu te je iznio mišljenje da se sva pitanja moraju rješavati unutar BiH. Iznio je nadu da EU pomoći da se BiH vratiti izvorima Daytonskog sporazuma. 

„Nadam se da EU neće više odnositi prema zapadnom Balkanu kao zoni svog utjecaja. Naime, prije nekoliko godina je gđa. Mogherini, kao šefica EU diplomacije, naglasila da je zapadni Balkan sfera utjecaja EU, gdje će EU djelovati i da neće dopustiti da netko drugi dođe tamo. Ove primjeri slikoviti su i vezano za pregovore koje sada vozimo o sigurnosnim garancijama“, odgovorio je Lavrov. 

Patria

Related posts

IGK traži sankcionisanje Nenada Stevandića

Editor

Pogledi: Bosna i Hercegovina je u ratu!

Bijeli golub ponovo (ne) leti 82/ 205: „SVI NA KAZAN..!“

Editor

Leave a Comment