Moj stav

Bećirović: Prihvatanje ultimatuma HDZ-a o Izbornom zakonu bio bi čin veleizdaje BiH

banner

Bosanskohercegovački orijentirani političari moraju znati da niko nema pravo svojim pogrešnim procjenama i potezima ugroziti budućnost države Bosne i Hercegovine. Ako ima bh. političara koji su na bilo koji način i od bilo koga ucijenjeni, bolje je da takvi podnesu ostavku nego da spašavajući svoje političke karijere trajno unesreće građane države Bosne i Hercegovine, poručio je potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović, saopćeno je iz SDP BiH.

Njegov stav u nastavku prenosimo u cijelosti: 

“Zbog budućnosti naše domovine nijedan bh. zvaničnik ne smije i nema pravo pristati na ugrađivanje dodatnih diskriminatorskih i antievropskih rješenja u Izborni zakon BiH. Upravo zbog toga želim javno potcrtati i upozoriti na sljedeće:

1. Neprihvatljivo je da se u Izborni zakon BiH ugrađuju odredbe o stvaranju bilo kakvih virtuelnih izbornih jedinica čime bi se osnažila diskriminacija građana i de facto stvorile pretpostavke za formiranje monoetnički omeđenih teritorija. Pristajanje na takva rješenja značilo bi stvaranje preduslova za etničku podjelu države Bosne i Hercegovine. 

2. Nedopustivo je da se u odredbe Izbornog zakona BiH unose asimetrična i antievropska rješenja koja su neprihvatljiva u demokratskim državama Evropske unije. Saglasnost na takva rješenja suštinski bi predstavljala udaljavanje Bosne i Hercegovine od evroatlantskih integracija i približavanje nedemokratskim režimima. 

3. Neodgovorno je da se zaobilaze ili ignoriraju obavezujuće presude Evropskog suda za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu. Bosna i Hercegovina ima obavezu da se podvrgne konačnim presudama Evropskog suda za ljudska prava u svakom sporu u kojem je učestvovala kao stranka. 

4. Neustavno je kršiti prava građana zagarantirana članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim političkim pravima koji je sastavni dio Ustava BiH, kao i prava koja su utvrđena Opcionim protokolima i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. 

5. Apsolutno je neprihvatljivo da se pristaje na ucjene i diskriminatorske prijedloge HDZ-a BiH jer bi to bio potez s nesagledivim posljedicama za demokratski razvoj države Bosne i Hercegovine. To bi otvorilo vrata novim etničkim podjelama i bilo bi u potpunoj suprotnosti s principima evropske demokratije. 

6. Deplasirano i ponižavajuće je politički kapitulirati pred HDZ-ovim konceptom i sadržajem izmjena Izbornog zakona BiH. To bi predstavljalo izdaju interesa države Bosne i Hercegovine i mogućnost još većih zloupotreba u budućnosti.

7. Apsurdno i nerazumno je jačati politiku HDZ-a koja evidentno ide u smjeru zaokruživanja dijela teritorije države Bosne i Hercegovine nastanjene hrvatskim većinskim stanovništvom, odnosno obnovom tzv. Herceg-Bosne i u konačnici njenim pripajanjem Republici Hrvatskoj. Na političkoj pozornici države Bosne i Hercegovine odvija se sudar dva politička koncepta: etnokratskog (antievropskog) koji traži produbljivanje segregacije u bh. društvu i potpunu dominaciju etničkih grupa u političkom predstavljanju, te demokratskog (evropskog) koji se zalaže za poštivanje evropskih standarda i obavezujućih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Pobjeda etnokratskog koncepta značila bi civilizacijski nazadak naše države. Zato niko nema pravo pristajati na antibosanskohercegovačka i antievropska rješenja.

U interesu građana države Bosna i Hercegovina ne treba bježati da se u legalnim državnim organima, u skladu s utvrđenim procedurama, popravlja bh. izborni sistem poštujući princip općeg, jednakog, slobodnog, direktnog i tajnog glasa, uz zaštitu etničkih, kulturnih, religijskih i drugih kolektivnih prava svih građana. S ciljem jačanja istinske demokratije, kao i integririranja Bosne i Hercegovine u evropske i evroatlantske asocijacije, nužno je njen izborni sistem uskladiti sa prihvaćenim evropskim i međunarodnih standardima koji ne poznaju srednjovjekovnu praksu „dogovaranja naroda“ i „narodnih vođa“. Bosni i Hercegovini treba Izborni zakon koji će građanima – biračima osigurati transparentnost i demokratičnost, odnosno sve one elemente koji garantiraju uslove za fer i poštene izbore. Zato promjene Izbornog zakona moraju biti u funkciji razvoja demokratije i ljudskih prava – prava da svaki čovjek bude biran i bira, a ne mehanizam pomoću kojeg retrogradne snage žele Bosnu i Hercegovinu udaljiti od evropskih vrijednosti.
Država Bosna i Hercegovina ne treba brzopletu reformu izbornog zakonodavstva već stabilan i dugoročan izborni sistem koji će se zasnivati na temeljnim principima savremenih demokratskih izbora (načelo općosti, načelo, jednakosti, načelo direktnosti, načelo tajnosti i načelo slobodnih izbora).

Našoj državi ne trebaju rješenja koja će osnažiti diskriminaciju i onemogućiti političku integraciju bosanskohercegovačkog društva”, poručio je Bećirović.

Related posts

Srpsko – ruski biološki rat protiv BiH: Korona snajper puca po Sarajevu

BHD Info Desk Administrator

Dvanaest udruženja žrtava: Da se sve poništi što su zločinci na zločinu dobili

Urednik BiH Info Desk

Ekološki zločini Jermenije protiv Republike Azerbejdžan

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment