Književnost

“Zvjezdana vrteška 2” predstavlja bh.autore nominirane za nagradu ‘Astrid Lindgren’

banner

Zbirka izbora iz stvaralaštva bh. pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2018. – 2022. godine pod naslovom “Zvjezdana vrteška 2” predstavljena je protkle sedmice u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH.

Na promociji su govorili direktor NUBBiH Ismet Ovčina, autori Šimo Ešić, Ranko Risojević, Mirsad Bećirbašić, Marija Fekete – Sullivan i recezentkinja Indira Kučuk Sorguč.

Ovčina je podsjetio da je NUB BiH od 2007. godine nominacijsko tijelo za nominaciju kandidata iz BiH za Memorijalnu nagradu “Astrid Lindgren”.

– Cijeneći značaj nagrade, kao i kandidate koji sve ove godine, profesionalno i reprezentativno, opravdavaju svoje nominacije za prestižnu memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, NUBBiH izdaje Zbirku izbora iz stvaralaštva bh. dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2018. – 2022. godine, pod naslovom “Zvjezdana vrteška 2”. Tom publikacijom, NUBBiH promovira dio bh. književnosti za djecu i mlade, pisaca, koji su svojim radom, angažmanom i promocijom zaslužili da budu prezentirani i promovirani putem ove nagrade u cijelom svijetu – kazao je direktor NUBBiH Ismet Ovčina.

On je također podsjetio da se ove godine 28. januara obilježava 20 godina od smrti jedne od najpoznatijih književnica za djecu, autorice “Pipi duge čarape” Astrid Lindgren.

Urednik knjige i ujedno jedan od autora Šimo Ešić istakao je značaj nagrade Astrid Lindgren u oblasti svjetske dječije literature.-

To je nešto što bar po novčanoj vrijednosti nagrade možemo staviti u ravan sa Nobelovom nagradom za knjige za odrasle. Za sve koji se nađu u tom projektu to je velika stvar, izuzetno velika čast prije svega – kazao je Ešić.

On je istakao i značaj samog učestvovanja, nominacije bh. književnika za bolje upoznavanje i vidljivost bh. književnika za djecu. Kako je naveo, u svjetskom promocijama nagrade prilika je da se čuje i ime Bosne i Hercegovine i zapazi po neko ime iz književnosti sa ovih prostora.

Jedna od autorica je i Marija Fekete – Sullivan koja je kazala da je knjiga “Zvjezdana vrteška 2” lijep presjek rada i stvaralaštva bh. književnika za djecu.- Važno je da se da jedan pečat dobrote i lijepe misli u ovako ružnim vremenima. Uskoro će 20 godina kako je s ovog svijeta otišla Astrid Lindgren, koja je nama budućim i sadašnjim piscima za djecu dala tu moć da shvatimo da je svjet odraslih ograničen, a da je svijet djece neograničen. Da stoga trebamo što više i što duže slušati djecu, šta nam oni govore – podvukla je Fekete–Sullivan, dodavši da trebamo stvoriti svijet u kome ima mjesta za sve bez obzira na razlike.

“Zvjezdana vrteška 2” okupila je pisce i promotore dječije književnosti i književnosti za mlade, prema godini njihove nominacije: 2018. godina Sonja Jurić i Zejćir Hasić, 2019. godina Šimo Ešić i Fahrudin Kučuk, 2020. godina Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić, 2021. godina Marija Fekete-Sullivan, Elmira Mekić, Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić i 2022. godina Ranko Risojević, Bisera Alikadić i Elmira Mekić.

Knjiga je ilustrovana crtežima Marsele Hajdinja. Fond nagrade „Astrid Lindgren” iznosi 530.000 eura i najveći je u svijetu za dječiju književnost i književnost za mlade.

Fena

Related posts

Književni putnik: Roman Bekima Sejranovića preveden na francuski jezik

BHD Info Desk Administrator

Novi roman „Šušanj“ autora Almina Kaplana promovisan u Tuzli

Urednik BiH Info Desk

Pariz: Roman Jasne Šamić “Duhovi 15. arondismana” je izuzetna priča o bijelim Rusima

Copo Sejo

Leave a Comment