BiH dijaspora

CHICAGO: MIRNI PROTESTI I SVEČANA AKADEMIJA U POVODU DANA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Na koncu februara, u subotu i nedjelju 26. i 27. tekuće godine, u Chicagu su održane dvije manifestacije; mirni protesti za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i svečana akademija u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i jubileja 30 godina od obnove nezavisnosti naše domovine.

U centru Chicaga su održani mirni protesti na kojem je bilo prisutno vise od hiljadu ljudi, pretežno mlađe populacije, koji su javnosti u SAD i šire prenijeli snažne patriotske poruke prema svojoj matičnoj domovini Bosni i Hercegovini.

“Iako smo rođeni u SAD i njeni smo građani nikad nećemo odustati od podrške za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu”, poruka je mladih.

Nakon dva sata trajanja, mirni protesti su završeni dostojanstveno, kako dolikuje onima koji vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Najzad fotografije govore više od hiljadu riječi, pa neka svjedoče.

U nedjelju, 27. februara 2022. u prelijepom ambijentu hotela Holiday Inn Skokie – Chikago, svečanom akademijom obilježen je 30.godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine. tj. obnova višestoljetne postojanosti i nezavisnosti.

Prepuna dvorana i dekoracija koja odisala bosanstvom i patriotizmom sa uvaženim gostima koji su došli na svečanost iz New Yorka, Washingtona, St. Louisa, Detroita, Michigena, San Franciska i drugih gradova.

Učešće u akademskom dijelu programa su bili specijalni gosti govornici: nj.e. Sven Alkalaj, ambasador u Misiji BiH pri UN-u; Elvir Resić, general konzul BiH u Chicagu, novinar Erol Avdović, politički analitičar Jasmin Mujanović, profesorica sa Kolumbija univerziteta dr. Amra Šabić-El-Rayess, te aktivisti u našoj zajednici Ermin Arslanagić i Asja Omeralović.

Govornici u svojim obraćanjima su poslali snažne poruke i podrške za jedinstvenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu.

Dodijeljena su i specijalna priznanja za aktivni doprinos za Bosansko-hercegovackoj zajednici u Chicagu. Dobitnici su: Dr. Amra Šabić El-Rayess, Fadila Čampara, Ismeta Keserović, Sanela Ovnović i hafiz mr. Muris-ef. Mešić.

Mlada organizacija “JaBiH” je glavni organizator menifestacija uz veliku podršku cijele zajednice u Chicagu, koji su zajedno pokazali kako se voli svoja matična domovina.

Tekst: Mirzet Džubur/ Bosnjaci. net
Foto: BiH Production

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 346: ZAŠTO JE ZVORNIK- TUZLA 51:49..?

Editor

CIK: Za glasanje iz dijaspore registrovano 69.872 birača

BHD Info Desk Administrator

U Düsseldorfu: Održana mirna šetnja i Skup za mir u Bosni i Hercegovini

Editor

Leave a Comment