BiH dijaspora

Selma Porča nova izvršna direktorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

banner

Upravni Odbor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) sa zadovoljstvom objavljuje imenovanje Selme Porče za izvršnu direktoricu organizacije. Gospođa Porča će početi raditi puno radno vrijeme za našu organizaciju i zajednicu od aprila 2022 godine.


“Neizmjerno sam sretan da je Selma Porča prihvatila poziciju izvršne direktorice KBSA. Tokom proteklih osamnaest mjeseci Selma je uspješno učestvovala u radu Upravnog odbora KBSA i bila je ključna osoba u trasiranju novog puta organizacije i implementacije naše misije i vizije. Njen trud, entuzijazam i energiju su prepoznali svi članovi Upravnog odbora koji su dali jednoglasnu podršku njenom imenovanju” rekao je predsjednik KBSA Amir Ovčina. 
 

“Vjerujem da će Selmin profesionalizam, radna etika i moralne vrijednosti biti prepoznati od strane naše zajednice te da će se njenim budućim angažmanom okoristiti čitava bošnjačka zajednica u Sjevernoj Americi”.


Gospođa Porča ima više od decenije korporativnog iskustva koje je stekla u dvije velike konsultantske kompanije: PwC i Deloitte. U toku svoje poslovne karijere blisko je sarađivala sa multinacionalnim kompanijama u organizovanju globalnog kretanja njihove mobilne radne snage, vodeći računa da se korporacije i poreski obveznici pridržavaju internacionalnih poreskih propisa.
 

Selma Porča je rođena u Banja Luci odakle je njena porodica protjerana 1992. godine. Prvo su preselili u Travnik pa onda u Zenicu gdje je živjela u izbjeglištvu. U Sarajevo ulazi kroz Tunel spasa i tu ostaje tokom opsade grada, dok je njen otac bio pripadnik Armije BiH. Poslije rata Selma i njena porodica se sele u Sijetl, u saveznoj državi Vašington.


Diplomirala je na University of Washington poslovnu administraciju, smjer računovodstvo a potom je na istom univerzitetu magistrirala profesionalno računovodstvo, smjer porezni sistem. Pored svog profesionalnog iskustva, gospođa Porča posjeduje iskustvo i u nevladinom sektoru gdje je učestovala u radu odbora nekoliko nevladinih organizacija.


U svojoj novoj profesionalnoj ulozi izvršne direktorice KBSA, Selma Porča će biti odgovorna za nadgledanje administracije, uspostavu mreže saradnje sa lokalnim zajednicama te implementaciju strateškog plana organizacije.


“Najiskrenije se zahvaljujem UO KBSA na povjerenju te brojnim članovima naše zajednice na podršci. Aktivizam i volonterski rad je uvijek bio važan dio mog života. Uvijek sam posvećivala vrijeme zajednicama u kojima sam živjela jer to smatram da je dužnost svakog građanina. Moj dosadašnji rad u timu KBSA me je doista inspirisao te sam uvidjela da me rad sa našom zajednicom duhovno ispunjava. Istovremeno, situacija u našoj domovini a i šire je takva da zahtjeva maksimalan angažman svih nas. Zato sam odlučila da svoj profesionalni angažman u Deloitte zamjenim onim što smatram da je sada važnije, a to je rad na terenu da bi se glas naše zajednice još jače čuo na ovom kontinentu. Odlučila sam da je vrijeme da svoje iskustvo posvetim nečemu zajedničkom i većem od svakog od nas pojedinačno.”  


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je nezavisna i nestranačka nacionalna organizacija Bošnjaka Sjeverne Amerike koja artikulira i zastupa bošnjačke interese i promovira pozitivne aspekte bošnjačke kulture, naslijeđa, etike i vrijednosti u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Related posts

Magistar Esmir Ramić iz Münchena: U Njemačkoj ambasadi u Sarajevu na čekanju 150 000 zahtjeva za izdavanje vize

BHD Info Desk Administrator

Envera Suljić za N1 iz Azerbejdžana: Na snazi policijski sat, društvene mreže blokirane

Urednik BiH Info Desk

“Lilium bosniakum” Skoplje: Za godišnjicu genocida prikazan dokumentarni film “Suđenje Ratku Mladiću”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment