Sport

Skauting mreža: Kako doći do najboljih mladih fudbalera u dijaspori?

banner

Od prvog kampa NS/FS BiH “Otvorena vrata” u Denveru 2015. koji je oraganizovala američka organizacija US Soccer Education (na kampu su bili prisutni tadašnji selektor U21 Darko Nestorović i koordinator za omladinski pogon NS/FS BiH Murat Jaha) zajedno s Erickom Frenchom i Muratom Alibašićem i nizom proslavljenih bh. trenera i igrača koji su prisustvovali kampovima involviran sam u rad s mladim talentima koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Do sada je USSE organizovala 15 kampova u SAD, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Turskoj. Zahvaljujući tim kampovima 35 dječaka i djevojčica je okusilo travnjak zeničkog trening centra reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bili su na dodatnom skeniranju i njih desetak je nakon toga obuklo dresove neke od nacionalnih omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine, a jedan od njih je čak isproban u “A” timu.

Da li bi do toga došlo da nije bilo tih kampova? U ovom obimu sigurno ne bi. Da bi ispunili, mogu slobodno reći, i našu “patriotsku dužnost” US Soccer Education je zauzeo potpuno TRANSPARENTAN stav u svom radu. Nakon završetka kampa organizuje se sastanak sa svim stručnjacima koji su bili prisutni na kampu i zajednički se predlože najbolji. Shodno praksi od samog starta taj spisak talentovanih fudbalera i fudbalerki se transparentno putem zajedničkog maila dostavi svim relevantnim osobama u NS/FS BiH od predsjednika, sekretara, direktora za sport, selektora i koordinatora. Da li će ti talenti biti pozvani na daljnje provjere, to onda već zavisi od procjene NS/FS BiH. Ovdje treba napomenuti da ovi kampovi ništa ne koštaju NS/FS BiH, već se finansiraju od kotizacije i donatora.

Naravno, održavanje ovakvih kampova je samo jedan od načina kako se ova problematika može tretirati. 

Tokom ovih godina razgovarao sam s mnogim ljudima iz struke, s trenerima, profesionalnim skautima, menadžerima, bivšim vrhunskim fudbalerima, ljudima iz Saveza i kolegama novinarima o tome koji je najbolji način kako doći do najboljih mladih igrača, kako ih najprije detektovati, mišljenja su kao i u svemu podijeljena. Pokušat ću taksativno nabrojati moje viđenje kako uspostaviti najbolji skauting sistem nakon svih tih razgovora. Naravno, ovdje treba imati u vidu činjenicu da bosanskohercegovačka dijaspora broji preko dva miliona ljudi i da oni žive u preko 100 zemalja u svijetu.

– Sama ta činjenica zahtijeva uspostavljanje jednog “Umbrella/kišobran” sistema koji bi po sistemu lijevka sve informacije i prijedloge slao u bazu, u ovom slučaju NS/FS BiH. Naime, u svakoj zemlji osim tih mladih igrača egzistiraju i bivši fudbaleri, treneri, skauti porijeklom iz Bosne i Hercegovine i regiona, koji mogu izvršiti prvu procjenu i poslati informaciju u Savez. 

– Drugu provjeru bi vršili treneri iz NS/FS BiH, da li direktnim kontaktom s trenerom mladog igrača, analizom njegovog učinka, pozivom minimalno na sedmodnevni kontrolni kamp u Zenicu, gdje bi kompletan stručni stab imao uvid u mogućnosti svakog kandidata. Znači, zadnju riječ bi dala stručna komisija NS/FS BiH uz postulat kompletne objektivnosti.

– Stručna komisija NS/FS BiH bi za svakog igrača trebala imati fajl i pratiti njegov razvoj, tada ne bismo došli u situaciju da, kao u slučaju Ibrahimović, ne znamo ko je odgovoran za “njegov slučaj”.

– Možda bi jedan vid rješenja bilo održavanje “ljetnih” kampova u Zenici koji bi po uzoru na FS Srbije finansirali roditelji a izvodili treneri iz omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine. Ni u tom slučaju NS/FS BiH ne bi imao dodatnih troškova jer bi sve bilo pokriveno kotizacijom. Naravno, i ovdje bi se vodilo računa o tome da kamp nije igraonica. 

Ipak, bez obzira na način skautiranja, za svu našu djecu u dijaspori najvažniji je rad u njihovim klubovima, jer treneri u tim klubovima većinom nemaju “tajkune za vratom i njihovu dječicu” i cilj im je da im igraju najbolji igrači. To je, ustvari, najbolja selekcija igrača, jer ako se jedno naše dijete izbori za svoje mjesto u nekom od jakih klubova, to je onda sigurno najbolja preporuka za njih. Ko onda može sebi dozvoliti luksuz i ignorisati neko dijete ako je standardan u velikom klubu? 

Namik Alimajstorović

Related posts

Utica – SAD: Uskoro prvi bosanskohercegovački profesionalni fudbalski klub u Americi

Urednik BiH Info Desk

Cardiff: Obezbjeđen direktan prenos utakmice između prvaka Velsa i FK Sarajevo

Urednik BiH Info Desk

Svi u napad jedan je Hase: Predstojeći vikend u znaku sarajevske legende Asima Ferhatovića Haseta

Editor

Leave a Comment