Bosnia Appeal

Banovići: Ježevac – mjesto nesretnih i zaboravljenih ljudi

banner

Jučer su naš novinar Vezuv Bašić Bašo i aktivista Suljo Zrnanović posjetili jedno od rijetkih izbjegličkih naselja u Bosni i Hercegovini Ježevac kod Banovića.

Tom prilikom uručili su i podijelili stanovnicima ovog naselja 14 paketa sa odjećom, obućom, posteljinom, dječijim predmetima i igračkama, te higijenskim potrebama. Pošiljku od 14 paketa uputio je džemat „Sabur“ iz Randersa, a mi se ovim putem zahvaljujemo dobrim ljudima ovog džemata koji su u te pakete ugradili ogromnu ljubav prema našoj domovini. Stanovnici izbjegličkog naselja Ježevac izrazili su zadovoljstvo i zahvanost džematu „Sabur“ na doniranim predmetima.

Paketi sa odjećom, džemat „Sabur“ iz Randers/? Foto:A.M.

Naselje Ježevac smješteno nedaleko od Banovića, uz rijeku Oskovu i ima uslove za osnovne higijenske potrebe. To je mjesto gdje se nalazi tačno 50 izbjegličkih porodica sa 133 člana od kojih je znatan broj djece. U naselju radi škola za najmlađe, a stanovnici naselja prepušteni su sami sebi i svojim problemima.

Radi se o najvećem broju izbjeglica iz Bratunca i drugih opština iz Podrinja koji se već gotovo trideset godina nemaju gdje vratiti. Te ljude je potpuno zaboravio društvenopolitički sistrem naše domovine. Snalaze se kako znaju i umiju te preživljavaju svoju nesreću. Povremeno ih posjete neke humanitarne organizacije, doniraju im nešto odjeće, obuće, rijeđe malo hrane i onda padnu u zaborav, prepušteni svojoj muci i nevolji. Ježevac je zaista mjesto nesretnih i zaboravljenih ljudi.

A. Mujkanović

Related posts

Sjećanje na Italijane koji su poginuli dopremajući humanitarnu pomoć tokom agresije na BiH

Editor

„Merhamet“ Švedske osigurao pomoć vrijednu preko 170.000 KM za socijalno ugrožene porodice u BiH

Editor

Udruženje pomoć bolesnim – ŽIVOT: Apel za pomoć Šljivo Emini i Dini

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment