Bosnia Appeal

Banovići: Ježevac – mjesto nesretnih i zaboravljenih ljudi

Jučer su naš novinar Vezuv Bašić Bašo i aktivista Suljo Zrnanović posjetili jedno od rijetkih izbjegličkih naselja u Bosni i Hercegovini Ježevac kod Banovića.

Tom prilikom uručili su i podijelili stanovnicima ovog naselja 14 paketa sa odjećom, obućom, posteljinom, dječijim predmetima i igračkama, te higijenskim potrebama. Pošiljku od 14 paketa uputio je džemat „Sabur“ iz Randersa, a mi se ovim putem zahvaljujemo dobrim ljudima ovog džemata koji su u te pakete ugradili ogromnu ljubav prema našoj domovini. Stanovnici izbjegličkog naselja Ježevac izrazili su zadovoljstvo i zahvanost džematu „Sabur“ na doniranim predmetima.

Paketi sa odjećom, džemat „Sabur“ iz Randers/? Foto:A.M.

Naselje Ježevac smješteno nedaleko od Banovića, uz rijeku Oskovu i ima uslove za osnovne higijenske potrebe. To je mjesto gdje se nalazi tačno 50 izbjegličkih porodica sa 133 člana od kojih je znatan broj djece. U naselju radi škola za najmlađe, a stanovnici naselja prepušteni su sami sebi i svojim problemima.

Radi se o najvećem broju izbjeglica iz Bratunca i drugih opština iz Podrinja koji se već gotovo trideset godina nemaju gdje vratiti. Te ljude je potpuno zaboravio društvenopolitički sistrem naše domovine. Snalaze se kako znaju i umiju te preživljavaju svoju nesreću. Povremeno ih posjete neke humanitarne organizacije, doniraju im nešto odjeće, obuće, rijeđe malo hrane i onda padnu u zaborav, prepušteni svojoj muci i nevolji. Ježevac je zaista mjesto nesretnih i zaboravljenih ljudi.

A. Mujkanović

Related posts

Zemljotres u Hrvatskoj potpuno uništio kuću Bosanca, pokrenuta akcija

BHD Info Desk Administrator

Ćamilu Bukvi pomoć stigla od bh. dijaspore iz Skandinavije

Akcija nabavke stolica za tribine stadiona FK Unis iz Vogošće: US Soccer Education iz Denvera donirao 180 stolica

Leave a Comment