Književnost

Iz štampe izašla nova dvojezična knjiga Damira A. Saračevića: Recept za jedinstvo različitosti

banner

Refleksije iz interkulturalne i višejezične svakodnevnice

Austrijska izdavačka kuća „Ennsthaler“ u saradnji sa austrijskim P.E.N. Centrom i bosanskohercegovačkom izdavačkom kućom „Connectum“ objavila je novu dvojezičnu knjigu (samo)refleksija i aforizama književnika Damira A. Saračevića pod nazivom „Recept za jedinstvo različitosti“. 

Ovaj autentični i dvojezični (njemačko-bosanski) priručnik proizašao je iz interkulturalne i višejezične svakodnevice autora, koji već dugi niz godina ima priliku susretati se i sarađivati s ljudima iz različitih kultura i društvenih oblasti. 

„Kreativnim, višejezičnim i etimološkim pristupom, knjiga ima za cilj potaknuti čitaoce na razmišljanje o filozofiji jezika, o aktuelnim društvenim procesima i o vlastitom ponašanju u interkulturalnom kontekstu. Istovremeno treba ponuditi rješenja za opuštene odnose i otvorenu saradnju“, kaže Saračević, koji je član austrijskog P.E.N. Centra, odnosno Svjetske asocijacije pisaca, kao i Društva pisaca Gornje Austrije.     

Predgovor za knjigu potpisuje predsjednik P.E.N. Centra Gornje Austrije prof. dr. Thomas Duschlbauer, koji između ostalog kaže kako je ova knjiga „oslobođenje od jezičke monotonije“, te primjer kako je „nesporazum postao izvor saznanja“. On je ujedno i lektor njemačkog teksta, dok je lekturu teksta na bosanskome jeziku preuzeo šef Odsjeka za književnosti BiH na Filozofskom fakultetu u Sarajevu prof. dr. Sead Šemsović.  

Popratne riječi za knjigu pisali su gradska vijećnica grada Linca (Linz) za integraciju dr. Regina Fechter, istraživačica migracija prof. dr. Petra Aigner, bivši poslanik u Evropskom parlamentu prof. dr. Josef Weidenholzer i teolog i socijalni radnik mr. Sulejman Bugari, koji poručuje čitaocima da je „ova knjiga rijetko štivo“, koje se treba „s ljubavlju čitati“.    
Dizajner korica i knjižnog bloka je dipl. inž. Davud Zukić. 

Ovaj knjižni projekt je 2021. godine osvojio nagradu za interkulturalnost grada Linca „Grad raznolikosti 2021“. Također je dio gornjoaustrijske jubilarne edicije austrijskog PEN Centra, koji 2023. godine slavi 100. godišnjicu postojanja.

Izdavanje knjige su podržali pokrajina Gornja Austrija, grad Linc, te organizacije Volkshilfe i Migrare.     

Saračević je studirao književnost u Sarajevu i sociologiju u Lincu. Uz ovu knjigu objavio je i četiri zbirke pjesama. Zastupljen je u više antologija, koje su izdate u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Živi u Lincu i radi kao direktor Instituta interkulturalne pedagogije obrazovne ustanove VHS Gornja Austrija.

bhdinfodesk

Related posts

Pjesnikinja Maja Ivković: ZAJEDNO SE BORIMO ZA OPSTANAK PRAVIH VREDNOSTI NA BALKANU

Urednik BiH Info Desk

Rezultati konkursa za najbolji literarni rad “Isnam Taljić” – 2022. godine

Urednik BiH Info Desk

Književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi u Švicarskoj: Genocid nad Bošnjacima mi je prioritet u pisanju

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment