Književnost

Visoko: Gimnazijalci promovisali roman „Živa lomača“

banner

U gimnaziji „Visoko“ u Visokom, jučer je organizovana promocija romana „Živa lomača“ književnika Vezuv Bašića Baše.  U prepunoj dvorani Gimnazije moderator, profesorka gimnazije Nezira Harbaš Lopo, govorila je o mjesecu knjige u čijem je sklopu organizirana ova promocija. Knjigu „Živa lomača“ profesorka Bosanskog jezika podijelila je učenicima koji su imali zadataka da je pročitaju, a zatim odaberu dijelove koji su na njih ostavili poseban utisak te da prokomentarišu knjigu i dio koji su odabrali.

Jedanaest učenika gimnazije pojavili su se u ulozi promotora ove knjige, a svoj zadatak su izvanredno obavili. Autoru knjige preostalo je samo da objasni kako je roman nastao jer su učenici osvijetlili svaki aspekt ovog romana. Glavni lik knjige, Suhbija Bajić, bio je prisutan na promociji i odgovarao je na pitanja gimnazijalaca i njihovih profesora, a pitanja su se odnosila na događaje vezane za njegov život petnaestogodišnjaka u izuzetno teškim i složenim uslovima rata na području Višegrada. Promocija je uveličana muzičkim interpretacijama pjesama posvećenih Višegradu, a orkestar i solisti visočke gimnazije izvanrednim izvođenjem tih pjesama dali su svečan ton ovoj promociji.

Gimnazija „Visoko“ / Foto: A.M.

Na ovom mjestu mora se posebno istaći odgovoran rad na pripremi ove promocije jer su rukovodstvo gimnazije, profesori i posebno mladi gimnazijalci uložili veliki napor da promocija protekne izuzetno uspješno. U toku promocije, u prepunoj gimnazijskoj sali vladala je savršena tišina i mir tako da se svaka riječ mogla čuti jasno i doslovno razumjeti. U toku obraćanja autora knjige Vezuva Bašića Baše i posebno glavnog lika Suhbije Bajića malo je prisutnih moglo zadržati suze.

Na kraju je moderator istakao da je ovo izuzetno kvalitetan i vrijedan roman koji kroz život jednog malog čovjeka odslikava jedno ružno ratno vrijeme. Ovom knjigom spašava se od zaborava sve ono najružnije što se događalo na području Višegrada te ratne 1992. godine. Istakla je da je ova knjiga djelo koje se treba naći u svim bošnjačkim porodicama kao opomena i podsjećanje na stradanje bošnjačkog stanovništva Višegrada, ali i cijele Bosne i Hercegovine. 

Promocija ovog romana već je organizovana u Danskoj, a uskoro će biti organizovana u više evropskih gradova.

A. Mujkanović

Related posts

Zna li Tuzla da posjeduje mladog umjetnika na svjetskom glasu?

Editor

Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

Editor

U Sarajevu završen 34. sajam knjige

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment