Pogledi

IGK podsjeća da general Mahmuljin nije ni naredio ni izvršio zločin

IGK: Saopćenje povodom presude generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakibu Mahmuljinu

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je u više navrata pisao o organizovanom i sistematskom pokušaju antibosanske koalicije da revidira historijske, suske i naučne činjenice o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu protiv njenih građana, posebno Bošnjaka. Bitan cilj te revizije je izjednačavanja srbijanske i hrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu sa legalnom i legitimnom odbranom bosanskohercegovačke države od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U sklopu antibosanske revizije historijskih činjenica je hajka na generale i branioce bosanskohercegovačke države, a u sklopu te hajke i presuda generalu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Presuda generalu Mahmuljinu je kontinuitet djelovanja  antibosanske koalicije i njenog odnosa prema ljudima koji su branili multietničku i multikonfesionalnu bosanskohercegovačku državu. 

IGK podsjeća da general Mahmuljin nije ni naredio ni izvršio zločin, a kažnjen je većom kaznom od oficira Vojske entiteta Republike srpske, vojsake presuđene za genocid u Srebrenici. Nerazumljivo je da se forsiraju optužnice protiv generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za nesprečavanje zločina, dok istovremeno nema optužnica za oficire Vojske entiteta Republika srpska i VRS-a i Hrvatskog vijeća odbrane koji su naređivali i organizirali agresije, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, uključujući i genocid. Neprihvatljivo je i skandalozno da izvršioci genocida u Srebrenici, zločina u Prijedoru,masakara i snajperskih ubistava za vrijeme opsade Sarajeva i drugih najtežih zločina, se ne optužuju.

IGK još jednom istiće da je antibosanska koalicija u ofanzivi organizovanim i sistematskim udarima na istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Bosanskohercegovačka državna politika i međunarodna zajednica zatvaraju oči pred pokušajima izjednačavanja agresija sa obje strane sa legitimnom odbranom bosanskohercegovačke države. 

IGK još jednom ističe ulogu Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani države, koja je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila, koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi Republiku Bosnu i Hercegovinu od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima. Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture. Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila snaga koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju. Ona je obezbijedila da se u Bosni i Hercegovini sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju. Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahovit genocid nad građanima koji su željeli mir i slobodu, a poštovali svoju domovinu. U uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača multietnička oslobodilačka borba Armije Republike Bosne i Hercegovine dobiva sve više na značaju. Nikada ne smijemo zaboraviti da je nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pod njenom zastavom tokom agresije na državu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih građana i naroda.

Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo slobodnu, demokratsku državu u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti. Preuzmimo odgovornost za nastavak misije Armije Republike Bosne i Hercegovine, misiju pravde i istine za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, slobodnu, demokratsku državu, misiju koju je tako hrabro vodio general Mahmuljin.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 82/ 205: „SVI NA KAZAN..!“

Editor

Svjetski mediji o genocidu u Srebrenici: Jedan od najstrašnijih događaja u ljudskoj istoriji

BHD Info Desk Administrator

U BIHAĆU OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA 5. KORPUSA ARBiH

Leave a Comment