BiH dijaspora

Iftari u Milanu i Padovi, pokrenuta inicijativa za formiranje džemata

banner

Ovog ramazana u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji (IZBI) provode se brojne aktivnosti, među kojima su i zajednički iftari, a prvi takvi u Milanu i Padovi održani su prteklog vikenda, što je novi iskorak u radu Zajednice, i kako kažu iz Italije, temelj za budući razvoj Zajednice u ovim gradovima.

Iftar u Milanu je za sve postače bio prilika da se međusobno upoznaju, druže, osnaže i potpomognu u inicijativi pokretanja džemata.

– Malo se dana može zvati “historijskim”, a jučerašnji je bio upravo takav. Uz govore domaćina Mirse Begića, efendije Farisa Mušanovića te predstavnika Konzulata i drugih džemata i udruženja koji su njihovim prisustvom ohrabrili braću i sestre u Milanu, pokrenuta je zvanična inicijativa za formiranje džemata koji će biti u sastavu IZBI.

Pozivamo sve Bošnjake u Milanu, Lombardiji i Italiji da što više prošire vijest o ovom poduhvatu i da pomognu, koliko su u mogućosti, da budući džemat stane na noge – kazali su iz IZBI nakon iftara u Milanu.

Pored velikog broja vjernika, iftaru u Padovi je prisustvovao i glavni imam IZBI Ahmed-ef. Tabaković.

– Hvala domaćinima, Fikreti i Nihadu Muratović što je, njihovim trudom, prvi put organizovan javni iftar u Padovi. Noć je nadmašila sva naša očekivanja, a pored prisustva glavnog imama uljepšana je prisustvom i delegacije džemata Ilm Piacenza.

Sretni i zadovoljni izrazi na licima prisutnih su nas uvjerili da smo na pravom putu i jučer smo potvrdili da će Padova sve više biti grad u kojem će naš džemat i Zajednica rasti – poručili su iz IZBI.

Nakon što je 2019. godine u gradu Biella, glavnom gradu italijanske regije Pijemont, svečano uspostavljena Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji, a za njenog predsjednika izabran Nermin Fazlagić iz džemata Nur Verona, IZBI pravi brojne iskorake i širi se, čemu svjedoče sinošnji poduhvati.

(Preporod.info)

Related posts

Njemačka: Podignuta optužnica protiv Adnana Ćatića

Editor

Beč: Tuzlanka Matea Brandalik govori 18 jezika i studira na tri fakulteta

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne) leti 78/ 205: NOVA BOJA GljiveMira

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment