Sport

Finski Bosanci u Izmir dolaze po pobjedu Bosne i Hercegovine

banner

Dok se svi u Finskoj spremaju za ulazak ove skandinavske države u NATO, naši finski Bosanci se spremaju za odlazak na 17. Svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u futsalu, koje se ove godine održava u gradu Izmir, u Turskoj.

U Finskoj živi oko 3000 bh.građana , ali su raspoređeni po većim finskim gradovima, pa to svake godine pravi malu prepreku za formiranje futsal ekipe, koja bi predstavljala Finsku na ovom turniru. Na inicijativu Bosanskog kulturnog centra u Finskoj, koji je član Svjetskog saveza bh. dijaspore, i ove godine je formirana futsal ekipa, koja će predstavljati finske Bosance na turniru u Izmiru.

Finski Bosanci su do sada učestvovali dva puta na ovom najbitnijem sportskom dešavanju bh. dijaspore, u Danskoj i Norveškoj. Treći nastup i treća sreća bi im mogla donijeti i značajniji rezultat jer ove godine će u svom sastavu imati i mladog reprezentativca Finske u futsalu, Aladina Lješnjanina. Pored Aladina, za ekipu finskih Bosanaca će nastupiti i Dženan Hadžić, Šemsudin Purković, Elvis Deumić, Haris Sivac, Armin Lješnjanin, Elvis Kulovac, SenadKartal i Damir Mehmedović.

Koliko vole ovaj sport pokazuje činjenica da naši Finci nemaju sponzora i da sve lično finansiraju, a na ovaj turnir, kao i svaki do sada, idu sa parolom, najvažnije je lijepo druženje sa našim sugrađanima, a na kraju uvijek pobijedi Bosna i Hercegovina.

Damir Dado Mehmedović

Related posts

Šveđanin iz Bosne: Sarajevski stručnjak Vedran Bosnić kandidat za klupu “Zmajeva”?

BHD Info Desk Administrator

UEFA reagovala zbog fašističke tetovaže Ognjena Vranješa

BHD Info Desk Administrator

Rukomet: Zmajevi u najtežoj grupi na Europskom prvenstvu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment