BiH

Izetbegović: Pregovori o Izbornom zakonu poslije izbora

banner

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlseom Michelom u Sarajevu da je zvaničnicima BiH ponuđena “mapa puta” koja predviđa da se o Izbornom zakonu BiH pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.

Izetbegović je rekao da EU i Michel vraćaju fokus na evropski put BiH.

“Spreman je da radi na agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14 prioriteta i ići na nešto manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka na kojem je bio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je istakao da su evropski predstavnici napravili grešku što BiH nisu snažno podržali prema članstvu u EU, umjesto što su postavljali više zahtjeve.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je rekao da je predložena “mapa puta”.

“Prvo ove teme koje su u ovom času neophodne BiH. Dakle, deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Savjeta EU koja je krajem juna. Oni će nas pozvati, vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Brisel. Zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme – Izborni zakon, državna imovina”, istakao je Izetbegović.

On je naglasio da je rekao Michelu da moraju svi prisustvovati i da se ne ide na redukovani format.

“Shvatili su da su i tu napravili grešku jer redukovani format Izetbegović-Čović nikad nije imao šanse, što je otvaralo mogućnost za spekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju”, smatra Izetbegović.

Na pitanje da li je Michel postavljao neke uslove, Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio “vrlo mekan”.
 
“Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke lično ispita neke stvari”, rekao je Izetbegović. 

Čović: Razgovori u pravcu dobijanja kandidatskog statusa

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas da je na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom razgovarano o evropskom putu BiH i dobijanju kandidatskog statusa.

Čović je nakon sastanka u Sarajevu, kojem je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, rekao da je svima cilj napraviti evropsku mapu puta BiH.

“Čini mi se da smo svi pripravni da napravimo iskorak, da li će to biti sastanak u Briselu vidjeće se, a sve kako bi napravili evropsku mapu puta BiH u koji bi se stavila dinamika i sve što treba raditi da imamo ponovnu perspektivu”, rekao je Čović novinarima.

On je istakao da je na sastanku rečeno da je potrebno učiniti sve kako bi se stabilizovali politički tokovi u BiH.

Čović je, uz konstataciju da je izborna kampanja već počela, poručio da će hrvatske strane i dalje govoriti o pregovaračkim aktivnostima oko definisanja mape puta i otklanjanju nepoznanica koje se tiču sprovođenja izbornih rezultata.

On je iskazao sumnju da se do izbora mogu napraviti izmjene Izbornog zakona BiH.

“Ako nismo uspjeli za dvije godine, teško da ćemo uspjeti i za pet mjeseci”, zaključio je Čović.

Srna

Related posts

Miletić pisao Inzku: “Nametnite zakon o negiranja genocida – moj prijedlog je dva puta “rušen” u Domu naroda PSBiH!”

Urednik BiH Info Desk

Obilježena 15. godišnjica Oružanih snaga BiH

Urednik BiH Info Desk

Prijedor: Za kolektivnu dženazu u Kozarcu spremni posmrtni ostaci 12 žrtava

Editor

Leave a Comment