Pogledi

Ustavni sud BiH nije pomogao Čoviću, neće biti ‘izdajnika države’ zbog Izbornog zakona

banner

Nekako očekivano HDZ i njemu bliske političke partije i mediji ne likuju jer je Ustavni sud BiH utvrdio da Izborni zakon koji je kreirala ova stranka ne ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka. To praktično znači da u Domu naroda PS BiH može konačno biti usvojen jer HDZ sa SNSD-om ima potrebnu većinu, ali je i Čoviću jasno da mu čak ni čarobni štapić ne može pomoći u Predstavničkom domu PS BiH pod uslovom da predstavnici probosanskih stranaka dođu na sjednicu kada se o tome bude raspravljalo. Čak i oni koji su se iz Sarajeva zalagali da Hrvatima ne trebaju Bošnjaci birati predstavnike ne mogu podržati HDZ – ov diskriminirajući zakon.

Osim toga, državni zastupnik DF-a Zlatan Begić ne pretjeruje kada kaže da je takav zakon opasan po budućnost BiH iako je skoro izvjesno da bi Mujo, Zlatan, Željko, Ramo i drugi u Strazburu lako dokazali diskriminaciju, goru nego utvrđenu ranijim presudama.

– Dok se bude čekala implementacija tih presuda (u periodu od 1.520 godina) – u međuvremenu će se lakše nego ikad (čak lakše nego i 90-ih godina prošlog stoljeća) stvoriti neophodni formalni i drugi preduvjeti za potpunu teritorijalizaciju etničkih interesa i za – ne više nelegalnu secesiju, nego za disoluciju. Za aparthejd i 23% BiH spremni – ako se u Predstavničkom domu ovo izglasa…, napisao je na društvenim mrežama Begić.

HDZ u Predstavničkom domu PS BiH ima samo pet zastupnika. Samostalno to nije značajna snaga. Vjetar u leđa im mogu dati zastupnici iz RS-a, pod uslovom da na toj strani bude i opozicija. I tada im je potrebna podrška drugih stranaka iz F BiH, bar da ne dođu na sjednicu. Odluke se donose većinom broja prisutnih s tim da je za podršku zakonu u prvom krugu potrebno 10 glasova zastupnika iz F BiH. Bez tih deset, a pod uslovom da postoji opća većina ide se u drugi krug gdje protiv zakona ne smije biti dvije trećine i više zastupnika iz entiteta izabranih iz svakog entiteta.

– Falilo bi im pet ruku da u prvom krugu Zakon prođe pod uslovom da ima opću većinu. Drugi krug je po meni malo opasniji, ali ne vjerujem da se može desiti neozbiljnost i neodgovornost onih koji žele jedinstvenu BiH da u većem broju ne budu protiv diskriminirajućeg Izbornog zakona”, kazala je Alma Čolo, zastupnica SDA.

Sumnja da bi HDZ mogao dobiti podršku više od eventualno jednog delegata iz stranaka koje se svrstavaju u probosanski blok. Slično razmišljaju i ostali zastupnici koji ne dolaze iz HDZ-a i njemu bliskih stranaka, s tim što ne izostavljaju kritiku za SDA koja je državu po mnogima dovela u situaciju da se bavimo matematikom jer je u Domu naroda PS BiH iz njoj znanih razloga dala apsolutnu moć SNSD-u i HDZ-u.

– Moguće je da se o Zakonu raspravlja u Predstavničkom domu jer HDZ za to može osigurati većinu u Kolegiju. Ja ne vidim način da se on usvoji, jer je jasno da ga niko od probosanskih stranaka ne bi trebao podržati, to bi bilo jednako izdaji države, za Patriju je rekao Jasmin Emrić iz NES-a.

Izbori će se desiti i u ovom trenutku teško je naći nekoga ko bi bio spreman nositi epitet državnog izdajnika. Tačno je da su pojedine političke stranke tokom pregovora o Izbornom zakonu javno podržavale HDZ-ovu tezu da Hrvatima ne trebaju Bošnjaci birati predstavnike, ali nakon otvorenog zagovaranja trećeg entiteta i to iz Hrvatske stvari su se radikalno promijenile.

– Znam da je taj zakon u Domu naroda i da će biti usvojen. Da li će se razmatrati u Predstavničkom domu i šta će biti ostaje da se vidi. Kada budem dobila zakon moći ću detaljnije i preciznije govoriti o njemu. Nejednaku vrijednost glasa i dvije nacionalne izborne jedinice se ne mogu podržati, rekla je za Patriju Edita Đapo, zastupnica SBB-a.

Jasno je da se u konkretnom slučaju BiH neće braniti samo glasanjem, već i prisustvom zastupnika na sjednici. Pretpostavka je da će pritisaka biti jer se pokazuje kako za dio međunarodne zajednice ne važi pravilo da se Zakon ne mijenja u izbornoj godini.

– Čak više, izborni proces je krenuo raspisivanjem izbora, neke aktivnosti kao što su prijave za izbore su u toku, ili završene, pa im ni to ne smeta. Zamislite fudbalsku utakmicu u kojoj se nakon 15 minuta mijenjaju pravila igre, to se ovdje sada pokušava, kaže zastupnik SDP-a Saša Magazinović.

Ipak, ne vjeruje da HDZ-ov zakon može dobiti podršku iako matematika kaže da bi recimo nedolazak na sjednicu 4 delegata iz probosanskog bloka mogao imati velike i negativne implikacije po budućnost BiH. Treći entitet više nije samo fikcija, to je strateški cilj ka kojem je izmjena Izbornog zakona prvi značajniji korak.

Piše: Ernad Metaj / Patria

Related posts

Njemački šamar Zovko i HDZ – u, Zeleni nisu osjetljivi na ‘legitimnost’

BHD Info Desk Administrator

Ibrulj: Problem bh. nogometa je nedostatak konkretnog plana i programa razvoja

N1 ekskluzivno saznaje sadržaj mjera za FBiH koje će nametnuti Schmidt

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment