Dopunske škole

IZ SAVEZA DOPUNSKIH ŠKOLA BIH U DIJASPORI: BOSANSKA ŠKOLA USKORO I U FREIBURGU

STUTTGART/FREIBURG – Od naredne školske 2022/2023. godine i djeci građana i građanki iz Bosne i Hercegovine koja žive u njemačkom gradu Freiburgu bit će omogućeno pohađanje dopunske nastave na maternjem, bosanskom jeziku, zaključak je sa sastanka predstavnika Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori, sa sjedištem u Stuttgartu i predstavnika građana BiH koji žive u Freiburgu i okolini.

„Već nekoliko godina građani iz BiH koji žive u Freiburgu i okolini iskazuju potrebu i želju da i njihovoj djeci bude omogućeno pohađane dopunske nastave na maternjem jeziku. U tom cilju, sa bh. aktivistima iz Freiburga, već smo pokrenuli sve neophodne aktivnosti za osnivanje Bosanske škole u ovom gradu i vjerujemo da će se od nove školske godine, od oktobra 2022. godine nastava na bosanskom jeziku izvoditi i u ovom dijelu Njemačke“, kaže Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

„Koliko god nam bilo dobro ovdje u Njemačkoj, naša želja je da sačuvamo svoj identitet i da naša djeca znaju naš jezik, da znaju odakle smo došli, da nauče i sačuvaju našu kulturu i običaje. Jezik je jedan od osnovnih temelja identiteta svakog čovjeka i zato smatramo veoma važnim da svojoj djeci ostavimo u amanet ono najbitnije što su nama podarili naši roditelji. Bosanska škola u našem gradu bit će još jedan važan razlog da se naša djeca ali i mi njihovi roditelji okupljamo, družimo, više upoznamo, razmjenjujemo iskustva i lakše pokrećemo razne aktivnosti vezano za naš život ovdje i za našu domovinu“, kaže Eldin Žlibanović, bh. aktivista iz Freiburga.

Svi zainteresirani roditelji koji žele da njihova djeca pohađaju dopunsku nastavu na bosanskom jeziku mogu se javiti putem E-maila: ezlibanovic@gmail.com, ili putem telefona, broj: +49 173 2477694‬ ili Savezu dopunskih škola BiH, na E-mail: savez.bh.skola@gmx.de.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku u bosanskim dopunskim školama čiji rad koordinira Savez dopunskih škola BiH izvodi se po planu, programu i udžbenicima MCP-a BiH za dopunsku nastavu u inostranstvu, a u bosanske škole mogu se upisati sva djeca školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda, ako su im roditelji iz BiH, porijeklom iz BiH ili sa prostora bivše Jugoslavije kao i sva druga djeca čiji roditelji prihvataju spomenuti nastavni plan i program, pravilnik i poslovnik o radu bosanskih škola u SR Njemačkoj.

Freiburg je grad na jugozapadu Njemačke. Prije dvije godine proslavio je 900. godinu postojanja. Nakon Stuttgarta, Mannheima i Karlsruhea četvrti je grad po veličini njemačke savezne države Baden-Württemberg i najjužniji njemački veliki grad. Blizu je tromeđe Švicarske, Francuske i Njemačke. Francuska je udaljena oko 25 kilometara, a Švajcarska 60 kilometara. Jedan je od najljepših i najomiljenijih sveučilišnih gradova Njemačke. Freiburg već godinama krasi titula najodrživijeg i najzelenijeg grada kako u Njemačkoj, Europi pa i šire. U ovom njemačkom gradu stvar je vrlo jednostavna: U Freiburgu se ne pokušava živjeti osviješteno, tamo se za drugo naprosto ni ne zna.

Pozivamo sve zainteresirane u Freiburgu i okolini da upišu svoju djecu u Bosansku školu, kažu iz Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

BHDINFODESK

Related posts

Apel aktivista za upis u bh. dopunsku školu u Melburnu: Australija nam nudi besplatno učenje, a mi spavamo

Iz Saveza dopunskih škola BiH: Bosanska škola iz Ulma na izletu u Schwaben Parku

Pukovnik Edin Čizmić najuzorniji polaznik na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu

Editor

Leave a Comment