Dopunske škole

SAVEZ DOPUNSKIH ŠKOLA BiH U DIJASPORI: BELKISI ŠLJIVIĆ URUČENA NAGRADA ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD

a prijemu u Živinicama, u kabinetu gradonačelnika Samira Kamenjakovića održana je skromna svečanost na kojoj je uručena nagrada Belkisi Šljivić, pobjednici ovogodišnjeg konkursa za najbolje literarne radove učenika koji tradicionalno organizuje Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori, sa sjedištem u Stuttgartu, na temu „Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina“.

Prema odluci stručnog žirija kojim je predsjedavala profesorica Ajdina Bešić, prvo mjesto u kategoriji literarnih radova pripalo je pjesmi „Bosna“ čija je autorica Belkisa Šljivić, učenica sedmog razreda JU Prva osnovna škola Živinice (BiH), drugo mjesto podijelili su radovi: „U amanet ostavi nam mati“ i „Bosna, sreća moja“, čije su autorice Lejla Čajić iz Boblingena (Njemačka) i Amila Medić (13) iz Bosanske dopunske škole Coventry (Velika Britanija), a treće radovi Adema Nuhića, učenika trećegrazreda iz Sindelfingena (Njemačka) i Eldara Vukalića, učenika trećeg razreda Bosanske dopunske škole Coventry (Velika Britanija).

Belkisa Šljivić/ H.H.

S obzirom da pobjednica Belkisa Šljivić nije prisustvovala na manifestaciji „Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina“ koja je održana u nedjelju, 17. 07. 2022. godine u Stuttgartu na kojoj je održana ceremonija proglašenjea najboljih literarnih i likovnih radova učenika i učenica za školsku 2021/2022. godinu, svečanost uručenja nagrade upriličena je u njenom gradu Živinice.

Zahvalnicu Saveza i nagradu za osvojeno prvo mjesto (novi tablet i godišnju pretplatu na magazin/časopis Plima) Belkisi Šljivić uručio je predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović.

Osim predstavnika Saveza svečanosti uručenja nagrade Belkisi Šljivić prisustvovala je i njena profesorica Mirzeta Abadžić i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, sa svojim saradnicima.

Nakon svečanog uručenja nagrade razgovarano je o saradnji Grada Živinice i građana BiH sa područja ovog grada koji žive u dijaspori. Posebno o saradnji mladih.

“Rođena sam 30. maja 2009. godine u Tuzli. Pohađam Prvu osnovnu školu u Živinicama i odlična sam učenica. Članica sam nekoliko sekcija u školi, kao što su: hor, ekološka sekcija, Civitas, sekcija Crvdenog križa i slično. Pored toga nastojim učestvovati u što više školskih takmičenja. U slobodno vrijeme volim da pišem priče i pjesme. Veoma sam zahvalna što su u Savezu prepoznali moj rad kao najbolji i počastili me nagradom. Sretna sam što sam upoznala i svoje koleginice iz Stuttgarta, Hannu i Raniu, sa kojima ću ostati u kontaktu“, kaže Belkisa Šljivić.

Haris Halilović

Related posts

Mi smo iz Bosne i Hercegovine!

Editor

Nagrade Bosanskog Akademskog Društva u Austriji, uručene studentima bosanskog porijekla

Urednik BiH Info Desk

Misouri: Bh. poručnik proglašen najboljim na Kursu komandira inžinjerijskih jedinica

Editor

Leave a Comment