Izbori BiH

Startala predizborna kampanja: 7.257 kandidata u borbi za “bolju budućnost”

banner

U ponoć je zvanično startala kampanje za opće izbore u Bosni i Hercegovini počinje i trajat će do početka izborne šutnje 1. oktobra.

Ukupan broj birača upisanih u izvode iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine je 3.368.666. Na glasačkim listićima naći će se 127 političkih subjekata (72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata) sa ukupno 7.257 kandidata.

Na Općim izborima građani biraju članove Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH, entitetskih parlamenata kao i zastupnike kantonalnih skupština.

Kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda su Denis Bećirović, Bakir Izetbegović i Mirsad Hadžikadić. Iz reda hrvatskog naroda tu su Borjana Krišto i Željko Komšić. I iz reda srpskog naroda na listi su Borislav Bijelić, Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović i Nenad Nešić.

Tokom narednih 30 dana dozvoljeno je emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja kandidata.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović povodom početka izborne kampanje dao je izjavu u kojoj je, između ostalog, pozvao političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona, da vode fer kampanju i ne koriste jezik mržnje.

Kampanja će trajati do 1. oktobra do 07.00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja. Izbori će biti održani u nedjelju, 2. oktobra.

BHDINFODESK

Related posts

Ping-pong se nastavlja: CIK ipak prihvatio sporni listić za delegata iz NSRS, Dodik ostaje bez sigurnog četvrtog

Editor

ONLINE PETICIJA Građani od Schmidta traže da nametne elektronsko glasanje

BHD Info Desk Administrator

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva obezbijedila 6.000 sigurnosnih ekoloških štambilja za potrebe nedeljinih izbora u BiH

Editor

Leave a Comment