BiH dijaspora

Potpišite PETICIJU za hitno zaustavljanje promocije filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”

banner

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada uvažavajući mišljenje velikog broja pojedinaca, organizacija i zajednica, prijatelja istine i pravde u svijetu, je pokrenuo peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”kanadskog autora Borisa Malagurskog.

Cilj peticije je upozoriti političke subjekte država i gradova u kojima je najavljena promocija filma, ali i ostatak svijeta na anticivilizacijski pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i zločinaca, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini. Film negira genocid ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije.

Nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma su usvojile rezolucije kojima se prizna genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida. Ako se film “Republika Srpska: Borba za slobodu” bude  prikazivao u navedenim državama to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenata.

Kad su ugroženi istina i pravda onda smo svi ugroženi. Kad svjetski državni glasovi zašute prema negiranju genocida, pravde nema, krivda vlada.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će peticiju sa potpisnicima poslati relevantnim političkim, akademskim, kulturnim subjektima u svijetu.

Link za peticiju

https://www.change.org/p/peticija-za-hitno-zaustavljanje-promocije-filma-o-bosasnkohercegovačkom-entitetu-rs?recruiter=966171252&recruited_by_id=3707ef30-81a3-11e9-add2-63826e221d10&utm_source=share_petition&utm_campaign=share_for_starters_page&utm_medium=copylink

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Related posts

U najskuplji NASA projekat bio je uključen i Damir Ljubičić porijeklom iz BiH

BHD Info Desk Administrator

Wizz Air privremeno obustavio 50 linija u BiH i regiji

Urednik BiH Info Desk

Wizz Air i Ryanair otkazuju linije i smanjuju broj letova iz Banja Luke

Editor

2 comments

Muhamed Gerin 11/10/2022 at 10:08

That is very good initiative. 100% support.

Reply
Nedzad Alihodzic 18/11/2022 at 18:41

ZAUSTAVITI NA SVAKI MOGUCI NACIN PROMOCIJU OVOG FILMA.

Reply

Leave a Comment