Govor zemlje moje

Jednak jezički sistem: Srpsko-hrvatski jezik je nestao kao i Jugoslavija!

banner

Profesorica i prevoditeljica južnoslavenskih jezika, engleskog, španskog i talijanskog, Marie Karas Delcourt će 17.  ovog mjeseca, u pariskom muzeju jezika poznatom Mundolingua, održati predavanje o nekadašnjem srpsko-hrvatskom jeziku i njegovom iščeznuću.

Slijedeći proučavanja čuvenog profesora i pisca Paula Gardea, velikog stručnjaka za južnoslavenske jezike, izdvaja se zajedništvo srpsko-hrvatskog jezičkog domena, koji se upotrebljavao cijelo stoljeće! Aktuelno se, kao što je svima poznato-pobija, iako još nema odgovarajućeg i prilagođenijeg naziva.

Na zapadnoj strani Starog kontinenta kao i u Novom svijetu, upućeni znaju da su Hrvati primili kršćanstvo zahvaljujući romanskoj, katoličkoj crkvi i upotrebljavaju latinsko pismo, dok je pokrštavanje Srba ostvarila bizantska, odnosno pravoslavna crkva, podarivši im ćirilicu. Ćirilo i Metodije su sasvim nepoznati. Francuski jezički stručnjaci Paul-Louis Thomas i Vladimir Osipov, tvorci jedinstvene Gramatike bosanskog, crnogorskog, hrvatskog i srpskog, čiji je jezički sistem identičan, objavljene u Parizu prije pet godina,  davno su upozorili kako srpsko-hrvatski jezik potiče od staroslavenskog /slavonskog/, koji se pisao glagoljicom. Održao se kao liturgijski ali i književni. Pod uticajem različitih načina govora, postao je bugarski, hrvatski, srpski, ruski…

Prema zapadnom shvatanju, tri jezika su bila zvanična u bivsoj Jugoslaviji: slovenski, makedonski i srpsko-hrvatski! Nakon razuđenja zemlje, 1991 godine, zadnji jezik je također “eksplodirao”, postavši bosanski, hrvatski i srpski u “maloj Jugoslaviji”, koju su činile Srbija i Crna Gora. U BiH su se priznavala i prva dva: hrvatski i srpski. Nije izostavljena ni tema bosanskog jezika, koja mnogima ne odgovara.

Za srpsko-hrvatski se jos i danas tvrdi kako je nestao kao i Jugoslavija!

Odgovor je u Parizu, sljedećeg četvrtka u ulici Servandoni, na broju 10, u šestom gradskom okrugu.

Džana Mujadžić 

Related posts

NAGRADNI KONKURS na temu: “Moja domovina Bosna i Hercegovina – jedna pozitivna priča”

Editor

Hrvatska: Bosanski jezik kao izborni predmet ulazi u istarske škole

UGLJANIN O DISKRIMINACIJI U NOVOM PAZARU: “Djeca Bošnjaka bez znanja roditelja upisivana na srpski jezik”

Editor

Leave a Comment