Dopunske škole Govor zemlje moje

Učenici i roditelji iz Liplja stupaju u štrajk: Ne prihvataju naziv “jezik bošnjačkog naroda”

banner

Učenici područne škole “Sveti Sava” iz Liplja kod Zvornika na području bh. entiteta RS, zajedno sa svojim roditeljima, u utorak će stupiti u štrajk jer su im u matičnim knjigama upisane ocjene iz predmeta “jezik bošnjačkog naroda” umjesto, kako im je obećano, Bosanskog jezika i književnosti.Sve do pandemije koronavirusa učiteljice su u knjižice upisivale ocjene iz Bosanskog jezika, a identično je rađeno i u matičnim knjigama u centralnoj školi. Pandemija je iskorištena da se to promijeni, odnosno da se našoj djeci upišu ocjene iz jezika bošnjačkog naroda što je za nas neprihvatljivo – kaže Muharem Sinanović, jedan od predstavnika učenika bošnjačke nacionalnosti u Područnoj školi “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenici i roditelji će u utorak ujutro doći pred školu, ali niko neće od njih ući u prostorije dok se, kako ističu, nepravda ispravi, odnosno održi dato obećanje.Nemamo ništa protiv da svaki narod izučava svoj jezik, ali ne prihvatamo da se nama to pravo uskraćuje. Neka primjene odredbe Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini i neće biti problema – ističe Sinanović.

Učenici i roditelji iz iste škole su u aprilu 2018. godine štrajkovali glađu ispred Gradske uprave Zvornik. Obećano im je da će se u knjižice, a potom i matične knjige upisivati ocjene iz bosanskog jezika nakon čega je štrajk prekinut. Međutim, u vrijeme pandemije učiteljice su upisale ocjene iz bosanskog jezika, ali su u centrali škole pojedinci samovoljno u matične knjige upisali ocjene iz jezika bošnjačkog naroda.

BHDINFODESK

Related posts

Zašto za njih nema mjesta u zemlji u kojoj su rođeni: Samir Beharić stažira u Kongresu SAD-a

Savez dopunskih škola BiH: Izabrani najbolji radovi učenika/učenica u 2020. godini

Editor

HISTORIJSKI PROJEKAT: Novi pravopis bosanskog jezika

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment