Biznis

Tokijo: Održan investicioni seminar o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu

banner

Ambasada Bosne i Hercegovine u Japanu, u saradnji sa “Samurai Business Guild” privrednom asocijacijom iz Japana, i podršku Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA), organizirala je 22. januara investicioni seminar o mogućnostima ulaganja u BiH. 

Događaju koji je održan u prostorijama Donjeg doma japanskog parlamenta u Tokiju prisustvovalo je više od 70 predstavnika japanskih kompanija iz različitih privrednih oblasti.

Ambasador Siniša Berjan predstavio je privredne potencijale BiH i pružio detaljne informacije o poslovnom ambijentu, odnosno komparativnim prednostima za investitore, važećoj zakonskoj regulativi, procedurama za registraciju preduzeća, poreskoj politici i podsticajima, atraktivnim sektorima za ulaganje, kao i o investicionim projektima i lokacijama u BiH.

Iz Ambasade navode da je investicioni seminar privukao veliku pažnju potencijalnih japanskih investitora iz oblasti visoko-tehnološke industrije i energetske industrije, industrije građevinarstva i arhitekture, sektora informaciono-komunikacionih (IT) tehnologija, farmaceutsko-kozmetičarske industrije, poljoprivredno-prehrambene industrije, sektora turizma i trgovine, sektora marketinga i prodaje, modne industrije i industrije zabave, sektora zdravstvene zaštite i životnog osiguranja, kao i sektora pružanja konsulting usluga.

Obzirom na interesovanje, planirana je posjeta japanske privredne delegacije BiH u prvoj polovini tekuće godine. To bi bila već druga posjeta japanskih privrednika u organizaciji Ambasade BiH u Japanu, obzirom da je jedna delegacija japanskih privrednika već posjetila BiH krajem 2021., a reakcije na tu posjetu su bile izuzetno pozitivne, saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu. 

BHDINFODESK

Related posts

LONDON: BiH se zadužuje dodatnih 750 miliona eura za autoput 5C

Njemačka produžava dozvole za dolazak radnika s Balkana

BHD Info Desk Administrator

Biznis: Dijaspora, turizam i izvoz najveći aduti Bosne i Hercegovine

Leave a Comment